Još 60 državnih preduzeća čeka nove vlasnike

Većina nekada uspešnih državnih kompanija koje se nalaze na spisku za privatizaciju završiće u stečaju. Višegodišnji pokušaji prodaje nekada profitabilnih preduzeća i zvučnih imena srpske privrede nisu urodili plodom, a spisak prodaja državnih preduzeća iz stečaja je poduži.

Iz Ministarstva privrede za Biznis.rs kažu da se trenutno u privatizacionom portfelju nalazi 60 preduzeća.

“Imajući u vidu da je ova godina bila i izborna i da se očekuje formiranje nove Vlade Srbije, ministarstvo privrede još uvek nije objavilo nijedan javni poziv za privatizaciju u 2022. godini, ali se vrše sve pripremne radnje kako bi po formiranju vlade bili objavljeni javni pozivi za privatizaciju subjekata kod kojih nema smetnji za privatizaciju”, navode naši sagovornici.

Na spisku preduzeća koja se nalaze u postupku analize i pripreme za javni poziv nalaze se, između ostalih, saobraćajno preduzeće Lasta Beograd, Slavija hoteli, Jat-apartmani Kopaonik…

Takođe, za veliki broj preduzeća kao što su Politika ad, Ikarbus, Specijalna bolnica Merkur iz Vrnjačke Banje, nije moguće objaviti poziv dok se ne završe sudski sporovi ili nerešeni zahtevi za povraćaj imovine.

“Neka od preostalih preduzeća za koja se očekuje privatizacija trenutno ne mogu biti ponuđena na prodaju zbog podnetih zahteva za povraćaj imovine, nerešenih imovinsko-pravnih odnosa ili sudskih postupaka koja su u toku, tako da rešavanje njihovog statusa ne zavisi u potpunosti od aktivnosti ministarstva”, objašnjavaju iz ministarstva privrede.

  Hipoteka - Evidencija, karakteristike i korisne informacije !
sudija, čekić, dokumenta i vaga tas
Foto: Pexels.com

Nakon usvajanja novog Zakona o privatizaciji 2014. godine i gašenja Agencije za privatizaciju 2016. godine, u privatizacionom portfelju se nalazilo 556 preduzeća.

Iz Ministarstva privrede ističu da su privatizacijom za nekoliko godina značajno smanjili broj firmi u portfelju. Jedna od najvažnijih privatizacija završena je prošle godine kada je nakon više godina sprovođenja postupka privatizacije i pronalaženja strateškog investitora, ministarstvo privrede uspešno okončalo postupak privatizacije Petrohemije.

Na pitanje koja preduzeća u državnom vlasništvu najduže čekaju nove vlasnike, iz ministarstva kažu da ne mogu da daju precizan odgovor jer sam proces zavisi od mnogo faktora.

Iako su poslednje dve godine zbog pandemije, a sada i svetske ekonomske krize, privatizacione aktivnosti delimično usporene, u drugoj polovini 2022. godine očekuju se novi javni pozivi za privatizaciju firmi.

“Od početka pandemije 2020. godine, kada je reč o privatizacijama, uloženi su maksimalni napori da se održi privredna aktivnost u Republici Srbiji i da se obezbedi adekvatna pomoć privrednim subjektima, kako bi na što bezbolniji način prošli kroz težak i neizvesan period. Samim tim, privatizacione aktivnosti su bile delimično usporene. Međutim, 2021. godine su ostvareni odlični rezultati u postupku privatizacije, što ukazuje na to da je poverenje investitora i dalje u velikoj meri prisutno, tako da možemo da konstatujemo da se postupak privatizacije odvija nesmetano nakon kratkog usporavanja tokom 2020. godine”, navode iz ministarstva privrede.

  Nega starijih osoba sve traženiji posao !

Nakon formiranja Vlade Srbije očekuje se nastavak procesa privatizacije kompanija u državnom vlasništvu.

“Zakonom o privatizaciji predviđena je obaveza subjekata privatizacije da izvrše popis i procenu fer tržišne vrednosti celokupne imovine i obaveza i kapitala sa stanjem na dan 31. decembar poslednje poslovne godine, tako da se novi javni pozivi za privatizaciju očekuju u drugoj polovini godine”, zaključuju iz ministarstva privrede.

Poslovni prihodi (RSD):
6.384.753.000,00 (2021)

Broj zaposlenih:
2.036 (2021)

Poslovni prihodi (RSD):
360.794.000,00 (2021)

Broj zaposlenih:
109 (2021)


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...