Investitori se okreću novim svetskim snabdevačima

Skuplja radna snaga, politika zatvaranja usled pandemije koronavirusa i trgovinski rat sa Amerikom, udaljili su Kinu od titule „najvećeg svetskog lanca snabdevanja“, prenosi Bussines Insider.

Sve ovo primoralo je investitore da porazmisle da li svoju proizvodnju treba da oslone samo na jednu zemlju, gurajući ih sve više ka pet novih proizvodnih centara, odnosno ka Indiji, Tajlandu, Bangladešu, Maleziji i Vijetnamu.

Veliki igrači

Indija pokušava da potisne Kinu u proizvodnji višeg ranga, a o tome govori i ideja kompanije Apple da deo proizvodnje iPhone uređaja prebaci u ovu zemlju, o čemu smo pisali.

Naime, Indija dolazi kao prirodna alternativa Kini, s obzirom na veličinu zemlje i broj mlađe populacije. Posebno od kako „preti“ da postane najmnogoljudnija zemlja u narednoj godini.

Ipak, kao njena mana ostaje birokratija i više zainteresovanih strana koje odugovlače donošenje odluka.

Ubrzan rast

Vijetnam prolazi kroz ubrzanu reformu ekonomije još od 1986. godine. Prema objavi Svetske banke u novembru ove godine, Vijetnam je od „jedne od najsiromašnijih zemalja porastao do srednje unosne ekonomije u generaciji“.

Tokom prošle godine, ta zemlja je privukla preko 31,15 milijardi dolara obećanih stranih direktnih investicija, više od 9 odsto u odnosu na 2020. godinu, prema Ministarstvu planiranja i investicija.

  Javne nabavke u uslovima inflacije: Oglas po starim, ugovor po novim cenama

Oko 60 odsto investicija je otišlo u proizvodni sektor. Ključna snaga Vijetnama ogleda se u proizvodnji sportske odeće, obuće i elektornike.

Samo neke od kompanija koje su premestile svoju proizvodnju iz Kine u Vijetnam su Nike, Adidas, i Samsung.

Pridružuju se i kineske kompanije

Kao druga po veličini privreda jugoistočne Azije, Tajland, predstavlja proizvodni centar za automobilske delove, vozila i elektroniku, a multinacionalne kompanije kao što su Sony i Sharp premestili su ovde svoju proizvodnju.

Sony je 2019. godine najavio da zatvara fabriku mobilnih telefona u Pekingu usled smanjivanja troškova i prebacuje deo proizvodnje na Tajland. Iste godine kompanija Sharp najavila je pomeranje dela svoje proizvodnje štampača na Tajland usled tržišnog rata između Amerike i Kine.

I ovde nije reč samo o internacionalnim firmama. Čak i kineske kompanije deo svoje proizvodnje prebacuju na Tajland.

Rastući troškovi

I pre pandemije korona virusa, Bangladeš je beležio uspon u proizvodnom sektoru. I to primarno zbog rastućih troškova u Kini.

Prosečna mesečna plata radnika u Bangladešu je 120 dolara, ili manje od jedne petine od 670 dolara koje radnik u fabrici nosi kući u južnokineskom proizvodnom centru Guangdžou.

Bangladeš radi na privlačenju investicija izvan sektora odeće, uključujući farmaceutske proizvode i poljoprivrednu preradu.

Najmanje 32 kompanije preselilo proizvodnju u Maleziju

Malezija je privukla najmanje 32 projekta koja su se preselila iz Kine, saopštila je malezijska uprava za razvoj investicija u julu 2020. Vlast nije dala konkretne detalje o projektima ili o kompanijama koje su se selile.

  Novim radovima uz Pančevački put nije predviđena kanalizaciona mreža

Čak i pre pandemije, tehnološke investicije u Maleziji su rasle zbog nižih troškova rada i trgovinskih tenzija između SAD i Kine.

Od 2018. godine u Maleziju ulaže američki gigant čipova Micron, kao i Jabil, kompanija koja proizvodi maske za iPhone.

Prema zvaničnim vladinim informacijama, priliv u Maleziji dostigao je petogodišnji maksimum od 48,1 milijardu dolara prošle godine, pri čemu je proizvodnja elektronike i vozila prednjačila.

Izvor: Biznis Telegraf

Foto: Sina Bahar, Unsplash

Чланак Investitori se okreću novim svetskim snabdevačima се појављује прво на Biznis i Finansije.

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...