Erste Bank zabeležila pozitivne rezultate u 2022. zahvaljujući rastu kredita – Valuta.rs

Erste Bank a.d. Novi Sad prošle godine povećala je kreditiranje stanovništva i mikro klijenata za 5,3% u odnosu na kraj 2021. godine. Tako je vrednost ovih kredita dostigla 110,71 milijardu dinara.

Depozite stanovništva i mikro klijenata uvećala je za 7,7% na 132,18 milijardi dinara.

Njeni krediti pravnim licima porasli su za 9,1% u odnosu na kraj 2021. godine i iznosili 111,55 milijardi dinara, a depoziti pravnih lica bili su viši za 13,3% i iznosili 94,84 milijarde dinara.

Dobit od kamata porasla je za 13,8% u odnosu na isti period prethodne godine na 10,20 milijardi dinara, dok je dobit od naknada i provizija bila viša za 22,0% i iznosila je 3,35 milijardi dinara.

Neto dobit na kraju 2022. godine bila je 2,34 milijarde dinara.

Bilansna suma je uvećana za 10,3%, sa 320 milijardi dinara na kraju 2021. godine na 352 milijarde dinara.

Istovremeno, koeficijent nenaplativih kredita na kraju 2022. godine iznosio 2,5%.

„Ponosna sam što smo i ove godine zabeležili rast u najvažnijim segmentima poslovanja. Solidan rast kredita u svim kategorijama i dvocifren rast depozita pravnih lica potvrđuju da klijenti u nama prepoznaju sigurnog partnera na kojeg uvek mogu da se oslone. Ovo ne bi bilo moguće da svi zaposleni ne ulažu ogroman trud kako bi izašli u susret potrebama klijenata. Posebno me raduje činjenica što smo tokom sva četiri kvartala 2022. godine bili na prvoj poziciji na tržištu kada je reč o korisničkom iskustvu fizičkih lica. Nastavićemo da budemo oslonac našim klijentima, pružajući im, pored personalizovanih bankarskih proizvoda, i višeslojnu podršku kroz različite edukativne i savetodavne programe, po kojima smo prepoznatljivi na tržištu“, izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste Banke a.d. Novi Sad.

Erste Grupa takođe zabeležila snažan operativni rezultat

Erste Grupa, u okviru koje posluje i Erste Bank u Srbiji, takođe je zabeležila rast kreditiranja, i to od 12%. Vrednost njenih kredita u 2022. godini bila je 202 milijarde evra. To znači da joj je porastao i neto prihod od kamata i to za 19,6%, pre svega zbog povećanja kamatnih stopa i rasta broja kredita. Neto prihod od naknada i provizija takođe je porastao na 2.452,4 miliona evra, odnosno za 6,5%. Operativni rezultat ove grupa porastao je za 16,3% na 4 milijarde evra.

Koeficijent njenih problematičnih kredita u 2022. godini bio je na rekordno niskom nivou od 2,0%.

Prema prognozama ekonomista Erste Grupa bi ove godine trebalo da izbegne recesiju, pošto će je izbeći njena ključna tržišta.

„Ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi pokazale su se otpornijima nego što se očekivalo tokom prošle godine: zabeležile su solidan rast BDP-a uprkos izazovima koje je doneo rat u Ukrajini. Kao i veći deo sveta, region CIE se ove godine suočava sa naglim padom ekonomskog rasta. Međutim, ne očekujemo da će region pasti u recesiju i uvereni smo da će nastaviti svojim putem rasta. To uverenje se takođe odražava u snažnoj finansijskoj prognozi koju smo upravo potvrdili, a koja uključuje solidan cilj rasta kredita. Nastavićemo da podržavamo ljude i privrede našeg regiona u poboljšanju finansijskog blagostanja, kako kroz naše prakse kreditiranja, tako i kroz našu posvećenost inovacijama usmerenim na klijente“, objašnjava Vili Černko, generalni direktor Erste Grupe.

Biznis i finansije


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...