Dr Propast očekuje da će recesija biti “duga i ružna” – Valuta.rs

Ekonomista Nurijel Rubini, koji je tačno predvideo finansijsku krizu iz 2008. godine, vidi „dugu i ružnu” recesiju u SAD i širom sveta koja bi mogla da potraje do 2023. On je takođe predvideo oštru korekciju indeksa S&P 500.

„Čak i u normalnoj recesiji, S&P 500 može pasti za 30 odsto“, rekao je Rubini, predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Roubini Macro Associates, u intervjuu u ponedeljak. U „stvarnom tvrdom sletanju“ koje očekuje, indeks bi mogao da padne i do 40 odsto.

Rubini, kojem je predviđanje kolapsa američkog balona nekretnina između 2007. i 2008. donelo nadimak Dr. Doom (Dr Propast), rekao je da oni koji očekuju plitku recesiju u SAD treba da pogledaju visoke stope duga korporacija i vlada. Кako kamatne stope rastu, a tako i troškovi servisiranja duga, „mnoge zombi institucije, zombi domaćinstva, preduzeća, banke, banke u senci i zombi zemlje će umreti“, rekao je on. Visok dug zemalja, kompanija i domaćinstava smanjiće i vrednost akcija.

Smirivanje inflacije bez recesije je nemoguće

Rubini je takođe rekao da je postizanje stope inflacije od dva odsto bez teškog sletanja za američku centralnu banku, “nemoguća misija”. Očekuje se povećanje stope od 75 baznih poena na sastanku u septembru i 50 baznih poena u novembru i decembru. Time bi stopa Feda bila između četiri i 4,25 odsto do kraja godine.

  Kako će skuplji krediti uticati na cenu stanova?

Međutim, uporna inflacija, posebno u platama i sektoru usluga, značiće da Fed “verovatno neće imati izbora” osim da dalje raste, rekao je on, i mogao bi da poveća stope ka pet odsto. Prema Rubiniju, inflacija će ostati visoka uglavnom zbog ograničene ponude.

Jednom kada je svet u recesiji, Rubini ne očekuje mere fiskalnog stimulisanja, jer vladama sa previše duga „ponestaje fiskalnih metaka“. Visoka inflacija bi takođe značila da „ako koristite fiskalne stimulacije, pregrevaćete agregatnu tražnju“. Кao rezultat toga, Rubini vidi stagflaciju kao iz 1970-ih i veliki dužnički problem kao u poslednjoj svetskoj finansijskoj krizi.

Recesija će biti duga i bolna

Rubini očekuje da će američka i globalna recesija trajati do 2023. godine, u zavisnosti od toga koliko su jaki šokovi u snabdevanju i finansijski problemi. U krizi 2008. godine najviše su pogođena domaćinstva i banke. Ovog puta, rekao je on, korporacije i banke u senci poput hedž fondova, fondova privatnog kapitala i kreditnih fondova će „implodirati“. “To neće biti kratka i plitka recesija, biće ozbiljna, duga i ružna”, rekao je on.

Njagov savet investitorima: “Prodajte akcije i uštedite novac.” Čak i dok novac izjeda inflacija, njegova nominalna vrednost ostaje nula, „dok akcije i druga imovina mogu pasti za 10, 20, 30 odsto“. Za fiksni prihod, on preporučuje izbegavanje dugoročnih obveznica i dodatnu zaštitu od inflacije kratkoročnim obveznicama ili obveznicama zaštićene od inflacije kao što je TIPS.

  Očekuje se dalji rast kamatnih stopa

Izvor: Bloomberg


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu. Blog bife.ba...

Halkbank Beograd

Halkbank Beograd je banka sa dugom tradicijom poslovanja u Srbiji gdje su prisutni od 1956. godine. Sve o ovoj HalBank na Valuta.rs. HALKBANK Beograd je...

Bankarska garancija

Bankarska garancija je specifičan pravni institut personalno-pravnog osiguranja potraživanja. Više o ovom poslovnom pojmu saznajte u nastavku teksta. Bankarska garancija, instrument osiguranja plaćanja ili izvršenja...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x