Doktor Propast: Američka ekonomija mogla bi da potone u živo blato

Američki ekonomista Nurijel Rubini, koji je predvideo svetsku ekonomsku krizu 2008, ima novu dijagnozu za stanje ekonomije u SAD

Američka ekonomija mogla bi da potone u živo blato smanjenja proizvodnje, rastuće inflacije i nezaposlenosti, upozorava poznati ekonomista Nuriel Rubini.

Novo dramatično upozorenje o stanju ekonomije o vodećoj sili sveta, Rubini je izrekao tokom vebinara „eToro“, prenosi „Sputnjik“.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (FED), vodi bitku kako bi podizanjem kamatnih stopa osušila finansijsko tržište od viška novca, upumpanog tokom borbe sa posledicama pandemije koronavirsua, i obuzdala rastuću inflaciju.

Međutim, ističe Rubini, FED će možda morati da udvostruči aktuelne kamatne stope na pet odsto kako bi obuzdao inflaciju.

– Ali takvo povećanje moglo bi da uguši ekonomski rast i poveća nezaposlenost. Štaviše, povećanje kamatne stope moglo bi da izazove dužničku krizu. Brinem se zbog stagflatorne dužničke krize, jer imate najgore iz sedamdesetih godina u smislu šokova u snabdevanju i najgore od globalne finansijske krize iz 2008. zbog prevelikog duga. Ta kombinacija je opasna – naglasio je on.

Poznati ekonomista upozorio je da bi potezi obuzdavanja inflacije mogli da ugroze privredu i izazovu krah vrednosti akcija, obveznica, nekretnina, privatnog kapitala i druge imovine. Sa druge strane, ako bi se odustalo od borbe protiv inflacije, poskupljenja bi mogla da se otmu kontroli.

  Hipoteka - Evidencija, karakteristike i korisne informacije !

Uporna inflacija i pandemija koronavirusa mogle bi da nateraju FED da odvede američku ekonomiju u još dublju recesiju od one koju je izbegla, smatra Rubini.

– Ako ste iza krive, recesija će na kraju biti ozbiljna, gubitak poslova i prihoda biće ozbiljniji. Morate biti ispred krive a ne da je pratite i tek onda reagujete – zaključio je on.

Nuriel Rubini postao je poznat po predviđanju globalne ekonomske krize 2008. godine, a na Volstritu je zbgo toga stekao nadimak „Doktor Propast“.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

Biljni rudnici: Žetva retkih metala

Retki metali bi, umesto da se kopaju pod zemljom, mogli da se žanju nad zemljom. Naučnici su, naime, otkrili da pojedine biljke doslovno „usisavaju“...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x