Dogovoreni uvoz struje iz Azerbejdžana pokriva samo nekoliko procenata naše dnevne potrošnje

dogovoreni uvoz struje iz azerbejdžana pokriva samo nekoliko procenata naše dnevne potrošnje dogovoreni uvoz struje iz azerbejdžana pokriva samo nekoliko procenata naše dnevne potrošnje

Foto: Elektromreže Srbije (EMS)

Rešenje nepovoljne elektroenergetske situacije u našoj zemlji je prioritet za koji se traže najpovoljnije mogućnosti u trenutku krize. U ovakvim okolnostima neophodno je angažovanje na više strana kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje sistema.

Na portalu Elektromreža Srbije (EMS) vide se preseci dnevne potrošnje i količine uvezene električne energije. Uvoz struje je neizbežan i u narednom periodu kada se očekuje realizacija međudržavnog sporazuma koji Srbiji omogućava da od Azerbedjžana kupuje električnu energiju po povoljnim uslovima, odnosno ceni znatno nižoj od tržišne.

Samu realizaciju uvoza struje na sebe preuzima EMS, koja je, kako navode u ovom preduzeću za Biznis.rs, zadužena za siguran i pouzdan prenos električne energije, efikasno upravljanje prenosnim sistemom povezanim sa elektroenergetskim sistemima drugih zemalja, optimalan i održiv razvoj prenosnog sistema u cilju zadovoljenja potreba korisnika i društva u celini, obezbeđivanje funkcionisanja i razvoja tržišta električne energije u Republici Srbiji i njegovo integrisanje u regionalno i evropsko tržište električne energije.

„Elektroenergetski sistem Srbije je deo evropske interkonekcije, a EMS punopravni član evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSOE). EMS ima sedam granica, i samim tim je moguć uvoz električne energije iz svih tih pravaca. Električnu energiju u bilo koju zemlju, tj. tržišnu oblast, uvoze snabdevači (trgovci električnom energijom) tako što prethodno zakupe prekogranični prenosni kapacitet“, saopštili su iz EMS.

  Srbija uvezla oko 19 tona insekata i morske puževe

Iz ovog preduzeća dodaju da dodelu prekograničnog prenosnog kapaciteta na granici između dve zone trgovanja organizuju zajedno susedni operatori prenosnih sistema u skladu sa pravilima koja donose zajednički dva operatora, a odobravaju nacionalne regulatorne agencije. Konkretno, za naše granice EMS i susedni operatori prenosnih sistema donose pravila, a odobravaju ih Agencija za energetiku Republike Srbije i susedne regulatorne agencije.

Povodom najavljenog uvoza struje iz Azerbejdžana, iz Ministarstva rudarstva i energetike saopštavaju da se pregovora o ceni prenosa te struje kroz granične interkonektore između Turske i Bugarske, kao i između Bugarske i Srbije, i da će od zakupa kapaciteta zavisiti krajnja cena dogovorenog aranžmana.

Uz situaciju evidentne svetske krize izazvane ratom u Ukrajini, na domaćem nivou nadovezala se, na već teško stanje u Elektroprivredi Srbije (EPS), nastalo lošim vođenjem sistema u prethodnom periodu, teška hidrološka situacija koja višestruko otežava probleme.

Hidroelektrane zbog manjka vode u rečnim tokovima rade smanjenim kapacitetom, a brodovi kojima bi trebalo da se dopremi ugalj neophodan za rad termoelektrana ne mogu da prođu kroz Bugarsku zbog niskog nivoa Dunava.

Kao jedno od rešenja pomenuto je i snabdevanje energentima iz Azerbejdžana. Resorno ministarstvo navelo je da je sporazumom omogućen uvoz od 1.200 do 2.400 megavat-časova (MWh) struje na dnevnom nivou, a potreba za uvozom biće prisutna sve do marta naredne godine.

  Ko pokriva manjak u kasi u trgovinskim radnjama?

„Što se tiče najavljene mogućnosti za uvoz električne energije iz Azerbejdžana i količini između 1.200 i 2.400 MWh dnevno, reč je o relativno malim količinama u odnosu na našu dnevnu potrošnju (koja se zimi kreće i do 125.000 MWh dnevno), odnosno oko nekih dva do tri odsto naših potreba“, navodi za Biznis.rs energetski stručnjak Željko Marković, konsultant u Deloitte Srbija.

Iz EMS prenose da prema ranijim iskustvima i podacima kojima raspolažu, najveća potrošnja električne energije na nivou Republike Srbije je na dan 18. decembar (uoči Sv. Nikole) i 31. decembar (Nova godina).


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...