Dobra zarada na uzgajanju ukrasne salate

Poljoprivredom se može baviti i u Beogradu, pokazuje uspešan proizvođač zelene salate iz Velike Moštanice

U Beogradu više od 300.000 ljudi živi od poljoprivrede u više od 33.000 registrovanih gazdinstava. I, iako je šira teritorija prestonice u pitanju, ne radi se tu o proizvodnji na okućnici, pokazuje primer porodice Tabaković iz Velike Moštanice.

Tabakovići, pokazuje reportaža AgroTV, godišnje naprave i na tržnici glavnog srpskog grada prodaju, pola miliona glavica zelene salate. Za to im je bilo potrebno više od nekoliko decenija ulaganja i rada, kao bi danas imali 55 ari pod plastenicima i dva hektara na otvorenom prostoru.

Na severnom obodu Šumadije, na obronku Avale i 25 kilometara od beogradskih Terazija, u gradskoj opštini Čukarica, Tabakovići su, kažu, starosedeoci. Velika Moštanica danas živi od uslužnih delatnosti, malo ko se bavi poljoprivredom i svi su poslom ili školom vezani za Beograd.

Ponuda koja se ne odbija

Tabakovići su svoju poljoprivrednu proizvodnju počeli sa paradajzom i krastavcem ali ona su dobili „ponudu koja se ne odbija“. Ponuđeno im je da rade zelenu salatu za prodaju u jednom velikom trgovinskom lancu.
– Ponuda nije mogla da se odbije jer je proizvodnja celogodišnja a ima sigurnu prodaju – kaže Dejan Tabaković.

Iako su počeli sa svima poznatom putericom, u proizvodnji za trgovca su se opredelili za ukrasnu, tzv. reckavu salatu, sorti kristal, lolobjonda, lolorosa… Počeli su sa malim plastenicima, od jednog ara i sa 1.500 glavica salate.

– Proizvodnja salate je izuzetno zahtevna, pogotovo leti i zimi. Treba je zaštititi i od 40 stepeni leti ali i od zimskog mraza i to 150 dana tokom zime. To je velika muka u malom plasteniku, dok veliki, sa duplim zidom, donekle olakšava posao – objašnjava Dejan.

Svetska proizvodnja ali i domaće mašine

Gajenje je savremeno, na malču i sa sistemom navodnjavanja kap po kap. U malim plastenicima folija na kojoj se uzgaja salata je ručno postavljena, dok je u velikima to urađeno mašinski. A samuj mašinu je osmislio i patentirao sam Dejan Tabaković.

– Smislili smo nekoliko mašina kako bi sebi olakšali posao. Od mašine za vađenje rasada, do postavljanja folije za podlogu. Naravno, imamo i fabričke mašine, iz Italije, s kojima se za dva sata obavi posao za koji je ručno potrebno tri dana – objašnjava Dejan.

I plastenike su sami napravili, i one velike od pet ari, i tako uštedeli 40 odsto troškova. A jedan ovakav veliki plastenik košta između 15.000 i 20.000 evra.

Dejan ne ovome ne staje. Već danas razmišlja o upotrebi dronova u svojoj proizvodnji.

– Sve što može da doprinese proizvodnji, treba i da se upotrebi. Proizvodnju ćemo svakako širiti, stasa i troje dece i ona će pripomoći – zaključuje Dejan Tabaković za AgroTV.

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...