Devizne rezerve na kraju decembra iznosile su 19.4 miliona evra – Valuta.rs

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra 2022. iznosile su 19.415,7 miliona evra, saopštila je NBS.

Ovaj iznos obuhvata i sredstva (985,6 miliona evra) po osnovu prve tranše stand-by aranžmana koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio Republici Srbiji 19. decembra 2022. godine, koja se mogu koristiti za direktno finansiranje budžeta, radi refinansiranja obaveza Republike Srbije i/ili za finansiranje tekućih budžetskih potreba po usvajanju relevantnog zakona.

“Ovo je ujedno i najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca i godine od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine). U toku decembra bruto devizne rezerve povećane su za 2.148,4 miliona evra, dok su u celoj 2022. godini povećane za 2.961,2 miliona evra – navedeno je u saopštenju NBS.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 158 odsto i 5,5 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 15.426,8 miliona evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 1.207,0 miliona evra, dok su na nivou cele 2022. godine povećane za 1.722,8 miliona evra.

  Raste kreditno zaduženje – Valuta.rs

Na povećanje deviznih rezervi u decembru uticao je i neto priliv po osnovu ostalih kredita odobrenih Republici Srbiji u iznosu od 885,8 miliona evra, u najvećoj meri po osnovu priliva dolarskih sredstava od Fonda za razvoj Abu Dabija u iznosu od 1 milijarde dolara (945,8 miliona evra).

Značajniji priliv ostvaren je i po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 340 miliona evra, dok je po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima ostvaren priliv u ukupnom iznosu od 170,5 miliona evra.

Odlivi su ostvareni po osnovu neto povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 91,5 miliona evra, kao i po drugim osnovima (ukupno 32,7 miliona evra). Efekat tržišnih faktora bio je negativan u neto iznosu od 109,3 miliona evra i u najvećoj meri rezultat je slabljenja dolara prema evru na međunarodnom finansijskom tržištu za oko 2,8%.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru je iznosio 998,3 miliona evra i bio je za 110,7 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2022. godini, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 9.776,8 miliona evra.

“Vrednost dinara prema evru u decembru gotovo je nepromenjena, dok je u 2022. godini dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto. Radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, u većoj meri reagujući na pritiske ka jačanju dinara, Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u decembru neto kupila 550 miliona evra, dok je u 2022. godini neto kupila milijardu (1.000 miliona) evra – preciziraju z NBS.

  U crnogorski Sanacioni fond uplaćeno 1,6 miliona evra

Tokom prva četiri meseca 2022. godine, Narodna banka Srbije je neto prodala 2.270 miliona evra usled snažnih deprecijacijskih pritisaka, čiji su osnovni uzrok bili faktori iz međunarodnog okruženja – geopolitičke tenzije i rast cena energenata.

Izvor: Telegraf biznis


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...

Nega starijih osoba sve traženiji posao !

Starenje je proces kome niko ne može da odoli i svako u nekom trenutku dođe do zaključka da mu je potrebna dodatna pomoć. Nega...