Ako prvi put kupujete kredit od banke, obratite pažnju na ove stvari – Valuta.rs

Da li vam je prvi put da aplicirate za kredit? Da li vas brinu ti silni bankarski izrazi i fraze? Ili vam je potpuno svejedno i idete po kredit u stilu „šta bude – biće“?

Bez obzira na vaš pristup, dobro je znati nekoliko osnovnih stvari, ukoliko ste početnik u apliciranju za kredit.

Možda bi bilo zanimljivo napomenuti da izraz kredit potiče od latinske reči credo, koja može da se prevede kao verovanje ili poverenje. To je i suština kredita – mi pozajmljujemo novac od banke sa obavezom, tj. obećanjem da ćemo ga vratiti. Potpisom ugovora banka nam veruje da ćemo ga vratiti po dogovoru, tj. uslovima koje smo prethodno utvrdili u razgovoru sa bankarom.

Zbog ovoga, vaš prvi korak treba da bude informisanje o samom kreditu ili o drugim kreditnim proizvodima koje nameravate da kupite od banke, kao što su dozvoljeni minus ili kreditna kartica. Tako sprečavamo neprijatna iznenađenja i neplanirane troškove.

Pošto se upoznate sa kreditnim proizvodom, bilo da je to keš kredit, stambeni kredit ili neki od prethodno pomenutih proizvoda, vreme je da odete na razgovor u banku.

Da biste lakše podigli svoj prvi kredit, potrebno je da posebno obratite pažnju na dve stvari.

  • Imidž dobrog klijenta
  • Upravljanje finansijskom situacijom

Redovne platiše i oni koji izmiruju sve obaveze prema bankama na vreme, često dobiju kredit pod povoljnijim uslovima. Ipak, imidž dobrog klijenta se ne stvara preko noći, već je rezultat upravljanja novcem na duže staze. To podrazumeva i da ne koristite bankarske proizvode o kojima nemate potpune informacije, jer se može desiti da se zbog nerazumevanja kako oni funkcionišu – nađete u dugovima, što se često dešava sa dozvoljenim minusom. Banka će prilikom odobravanja kredita svakako proveravati vašu kreditnu sposobnost i finansijske navike, pa na osnovu toga doneti odluku o kreditu.

Što se tiče upravljanja finansijskom situacijom, to je drugi naziv za trošenje samo onoliko novca koliko trenutno imate. Redovno plaćanje računa je odgovorno ponašanje prema novcu i pokazuje kakav stav zauzimate prema finansijskim obavezama. To je dobar trening za uzimanje kredita, jer vas uči da obaveze izmirujete na vreme i tako ne upadnete u probleme.

Izvor: Kamatica


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Valute koje se menjaju u Srbiji

Zanimaju vas valute koje se menjaju u Srbiji? U ovom tekstu donosimo spisak valuta koje je moguće legalno menjati. Narodna banka Srbije propisuje koje...