Agencija Fitch Ratings zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+

agencija fitch ratings zadržala kreditni rejting srbije na nivou bb+ agencija fitch ratings zadržala kreditni rejting srbije na nivou bb+

Foto: Narodna banka Srbije

Agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je jedan nivo do investicionog, saopštila je Narodna banka Srbije.

Kako je navedeno, prilikom redovne šestomesečne ocene kreditnog rejtinga Srbije agencija Fitch zadržala je i stabilne izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije u narednom periodu.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da je odluka agencije Fitch da zadrži krediti rejting Srbije na korak do investicionog, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje u uslovima izraženih geopolitičkih rizika i produženog trajanja konflikta u Ukrajini, još jedna potvrda da je Srbija spremno dočekala izazove kojima je ceo svet izložen u prethodnih više od dve godine.

„Adekvatnim i pravovremenim merama i istrajavanjem na stavu da je stabilnost ključna za očuvanje investicionog i potrošačkog poverenja, u Srbiji smo ublažili efekte nekoliko kriza koje se odvijaju istovremeno na globalnom nivou“, rekla je Tabaković u saopštenju.

Agencija procenjuje da će povećanje tekućeg deficita platnog bilansa ove godine biti vođeno visokim cenama energenata, pri čemu navodi otpornost priliva stranih direktnih investicija na nivou od oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini 2022. godine, uz očekivanje visokih priliva i u 2023. godini.

Ukupan pritisak na platni bilans ocenjuje kao umeren, naglašavajući u tom kontekstu i značaj visokih deviznih rezervi na nivou od 15 milijardi evra (kraj jula), kao i očuvanu relativnu stabilnost kursa dinara.

  Banke dužne da primenjuju zvanični srednji kurs pri kupovini deviza s posebnih namenskih računa

U pogledu inflacije, Fitch Ratings ocenjuje da će inflacija, nakon ovogodišnjeg uticaja cena sa svetskog robnog tržišta, u 2023. godini biti smanjena na prosečnih oko sedam odsto i dalje na 3,8 odsto u 2024. godini, što se u velikoj meri poklapa i s projekcijama NBS.

U odluci se naglašava i značaj očuvanih zdravih osnova bankarskog sektora, uz visok pokazatelj adekvatnosti kapitala, adekvatnu likvidnost i dalje smanjenje učešća problematičnih kredita na nivo ispod 3,3 odsto, navedeno je u saopštenju NBS.

U prilog odluke, agencija ističe i dobre fiskalne parametre, odnosno da će učešće javnog duga u 2024. godini biti spušteno na nivo od 48,6 odsto, što će biti znatno ispod tog učešća u zemljama sa sličnim kreditnim rejtingom.

U pogledu kretanja na svetskom tržištu energenata, agencija ističe da je Srbija njihov neto uvoznik, što čini značajnim i sporazum o isporuci gasa koji je potpisan s Rusijom po znatno nižim cenama, a kojim se u velikoj meri pokrivaju naše potrebe za ovim energentom, navela je NBS.

Po oceni Tabaković, privredni rast i stabilnost koju je Srbija izgradila u prethodnom periodu garantuju da će i aktuelnu krizu prebroditi s najmanjim mogućim posledicama.

„Relativna stabilnost deviznog kursa, koju smo sačuvali i u najizazovnijim vremenima, relativno visoke stope privrednog rasta, koje beležimo uprkos svim globalnim izazovima, i održiv rast izvoza koji se ostvaruje i u ovoj godini, upućuju na to da je Srbija odavno zaslužila investicioni nivo kreditnog rejtinga, koji očekujemo da će biti dostignut sa smirivanjem geopolitičkih tenzija“, ocenila je Tabaković.

  Lizing VS kredit


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci – Valuta.rs

Mesečne obaveze dužnika biće uvećane već u martu, a Evropska centralna banka najavljuje još jedno poskupljenje od 0,5 odsto Stambeni krediti u Srbiji juče su...

Zlato se vraća u igru – Valuta.rs

Covid, inflacija, rat u Ukrajini, energetska kriza u Evropi zajednički su gurnuli globalnu ekonomiju u nepoznatu teritoriju i posljedice će biti dugoročne, zajednička je...