Značajno podizanje kamatnih stopa moglo bi izazvati recesiju – Valuta.rs

Centralne banke vodećih privreda sveta gotovo usklađeno podižu kamatne stope kako bi ublažile nagli rast cena, ali moraju da vode računa da ne preteraju jer će izazvati recesiju u svetskoj privredi, upozorila je Svetska banka.

Stepen usklađenosti u podizanju kamatnih stopa nije viđen unazad pet decenija, primećuje Svetska banka, podsetivši da centralne banke višim troškovima zaduživanja pokušavaju obuzdati visoku inflaciju, piše SEEbiz.

Inflacija je u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla najviši nivo u 40 godina, a u evrozoni najviša je unazad više od 20 godina, podstaknuta oporavkom potražnje od korona krize i skokom cena energije i hrane pod uticajem ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi.

Američka centralna banka (Fed) i Evropska centralna banka (ECB) reagovale su podizanjem kamatnih stopa kako bi ohladile potražnju domaćinstava i kompanija, ali značajno više kamatne stope mogu biti kočnica privrednom rastu.

Fed se sprema sledeće nedelje ponovo da podigne ključne kamatne stope, možda i za puni procentni poen, a ECB ih je od jula podigla za 1,25 procentnih poena i poručila da još nije završila sa pooštravanjem monetarne politike u evrozoni.

Svetska banka upozorila je ipak u studiji objavljenoj u četvrtak da je privredna aktivnost u tri vodeće svetske privrede, SAD-u, Kini i evrozoni, naglo usporila u poslednje vreme.

„U takvim bi okolnostima čak i umereni udarac u idućoj godini mogao gurnuti svetsku privredu u recesiju“, istakli su.

  Jak dolar malo znači Srbiji – Valuta.rs

Zato bi centralne banke trebalo da koordiniraju poteze i „jasno obaveštavaju javnost o svojim odlukama“ kako bi „snizile stepen nužnog zaoštravanja“ monetarne politike, poručili su.

Centralne banke obično se ne dogovaraju o monetarnoj politici, ali su u nekoliko navrata koordinirale odluke kako bi podstakle privredu, napominje BBC, i podseća na finansijsku krizu 2008. i 2009. godine, koju je izazvalo pucanje balona na tržištu finansijskih obveznica u SAD-u.

Tada su američki Fed, ECB, kanadska, švedska, švajcarska i britanska centralna banka spustile kamatne stope za pola procentnog poena kako bi osigurale likvidnost u razdoblju ublaženih inflatornih pritisaka, podseća BBC.

Izvor: SEEbiz


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...