Značajno podizanje kamatnih stopa moglo bi izazvati recesiju – Valuta.rs

Centralne banke vodećih privreda sveta gotovo usklađeno podižu kamatne stope kako bi ublažile nagli rast cena, ali moraju da vode računa da ne preteraju jer će izazvati recesiju u svetskoj privredi, upozorila je Svetska banka.

Stepen usklađenosti u podizanju kamatnih stopa nije viđen unazad pet decenija, primećuje Svetska banka, podsetivši da centralne banke višim troškovima zaduživanja pokušavaju obuzdati visoku inflaciju, piše SEEbiz.

Inflacija je u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla najviši nivo u 40 godina, a u evrozoni najviša je unazad više od 20 godina, podstaknuta oporavkom potražnje od korona krize i skokom cena energije i hrane pod uticajem ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi.

Američka centralna banka (Fed) i Evropska centralna banka (ECB) reagovale su podizanjem kamatnih stopa kako bi ohladile potražnju domaćinstava i kompanija, ali značajno više kamatne stope mogu biti kočnica privrednom rastu.

Fed se sprema sledeće nedelje ponovo da podigne ključne kamatne stope, možda i za puni procentni poen, a ECB ih je od jula podigla za 1,25 procentnih poena i poručila da još nije završila sa pooštravanjem monetarne politike u evrozoni.

Svetska banka upozorila je ipak u studiji objavljenoj u četvrtak da je privredna aktivnost u tri vodeće svetske privrede, SAD-u, Kini i evrozoni, naglo usporila u poslednje vreme.

„U takvim bi okolnostima čak i umereni udarac u idućoj godini mogao gurnuti svetsku privredu u recesiju“, istakli su.

  Jak dolar malo znači Srbiji – Valuta.rs

Zato bi centralne banke trebalo da koordiniraju poteze i „jasno obaveštavaju javnost o svojim odlukama“ kako bi „snizile stepen nužnog zaoštravanja“ monetarne politike, poručili su.

Centralne banke obično se ne dogovaraju o monetarnoj politici, ali su u nekoliko navrata koordinirale odluke kako bi podstakle privredu, napominje BBC, i podseća na finansijsku krizu 2008. i 2009. godine, koju je izazvalo pucanje balona na tržištu finansijskih obveznica u SAD-u.

Tada su američki Fed, ECB, kanadska, švedska, švajcarska i britanska centralna banka spustile kamatne stope za pola procentnog poena kako bi osigurale likvidnost u razdoblju ublaženih inflatornih pritisaka, podseća BBC.

Izvor: SEEbiz


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu. Blog bife.ba...

Halkbank Beograd

Halkbank Beograd je banka sa dugom tradicijom poslovanja u Srbiji gdje su prisutni od 1956. godine. Sve o ovoj HalBank na Valuta.rs. HALKBANK Beograd je...

Bankarska garancija

Bankarska garancija je specifičan pravni institut personalno-pravnog osiguranja potraživanja. Više o ovom poslovnom pojmu saznajte u nastavku teksta. Bankarska garancija, instrument osiguranja plaćanja ili izvršenja...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x