Zlatarski sir ima poseban ukus jer krave pasu lekovitu travu

Nadaleko čuven kako u Srbiji tako i u regionu je sir sa Zlatara.

Specifičnog ukusa i mirisa pravi je delikates koji krasi luksuzne trpeze i upravo zbog toga vredne meštanka planinskih sela ne odustaju od njegove proizvodnje, jer im je on dobar izvor prihoda, piše RINA.
Godišnje se u tom novovaroškom kraju proizvede više od 10.000 tona punomasnog kravljeg sira koji nosi oznaku geografskog porekla.

„To je u našoj tradiciji. Sir su pravile naše bake i majke, a nadamo se da će se ta veština i umeće u ovom kraju i dalje prenositi sa kolena, na koleno. U štali imam 15 muznih krava, a oko njih posla ima od jutra do mraka. Ipak, ne žalimo se. Zlatarski sir je izuzetno tražen, a posebnu aromu i ukus daje mu mnogo lekovitih trava koje krave pasu“, rekla je domaćica Milanka Trtović iz sela Božetići.

Zlatarski sir veliki gospodin

Potražnja za zlatarskim sirom ne jenjava godinama, jer kvalitet je ono što traže kupci iz čitavog regiona. Nekada se prodavao na pijacama i obilazile Crna Gora, Vojvodina i Bosna i Hercegovina, međutim danas u eri modernih tehnoloija sve je lakše i dostupnije, pa se tako i ovaj kravlji specijalitet može naručiti preko interneta i dobiti brzom poštom.

„Kupaca ima iz cele zemlje, ali i na svim kontinentima. Ipak, transport sira do sladokusaca širom sveta veliki je problem, pa se snalazim na razne načine. Glavni kupci zlatarskog sira ručno proizvedenog od organskog mleka, su elitni prestonički hoteli, koji ne pitaju za cenu“, kaže ova vredna domaćica.

  ADDIKO / Kupujte na maksimalno 24 rate bez kamata i naknada

Ona dodaje da je zlatarski sir veliki gospodin i traži veliku pažnju i higijenu. Specifičan je po mnogo čemu. Pravi se uvek ručno, gladak je na preseku i mazive je strukture, zbog čega se ne mrvi prilikom sečenja. U bogatoj ponudi drugih sireva, zlatarski sir se lako prepoznaje zbog njegovih kriški koje su pravilnog pravougaonog oblika, tanke i debljine do 1,5 centimetara i imaju izrazito belu boju, poput snega na planinskim visovima Zlatara.

Izvor: Rina

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...