Zemlje EU uvode kazne za lažne ekološke tvrdnje o proizvodima

Nacrt zakona koji to predlaže biće predstavljen Evropskoj komisiji narednih nedelja, a cilj je da se pomogne potrošačima da budu bolje informisani o proizvodima koje kupuju.

Države članice EU biće obavezne da uvedu kazne kompanijama koje navode nepotvrđene ekološke tvrdnje o svojim proizvodima, objavio je danas portal Euraktiv.

Taj portal je imao uvid u nacrt zakona koji bi narednih nedelja trebalo da bude predstavljen Evropskoj komisiji, i prenosi da je cilj predloga zakona da pomogne potrošačima da budu bolje informisani o proizvodima koje kupuju.

Kako prenosi Euraktiv, u nacrtu stoji da gotovo polovina, odnosno 40 odsto ekoloških tvrdnji na proizvodima nije potkrepljeno činjenicama, pa tako “potrošači nemaju pouzdane informacije o održivosti proizvoda i suočavaju se sa obmanjujućim komercijalnim praksama, kao što je nedostatak transparentnosti i kredibiliteta ekoloških oznaka“, kao i protiv „grin vošinga“, odnosno korišćenja nepotvrđenih ekoloških tvrdnji u reklamnim kampanjama.

– Kompanije koje iznose ‘zelene tvrdnje’ trebalo bi da ih potkrepe standardizovanom metodologijom za procenu njihovog uticaja na životnu sredinu – navodi se u nacrtu.

Euraktiv prenosi da će od država članica EU biti zatraženo da “uspostave sistem verifikacije za potvrđivanje ekoloških tvrdnji“, koje će sprovoditi “nezavisni verifikatori“. Pored toga, zemlje EU će biti zadužene da obezbede da se “ta pravila primenjuju“ i da uvedu kazne koje “treba da budu delotvorne, srazmerne i odvraćajuće“, i koje bi trebalo da se utvrde na osnovu zajedničkih kriterijuma.

  EPS traži konsultanta za dekarbonizaciju

Dimitri Vergne iz Evropskog udruženja potrošača rekao je za Euraktiv da je ohrabrujuće što EK namerava da u velikoj meri unapredi organe za nadzor nad tržištem u borbi protiv „grin vošinga“.

– Nadamo se da će ovaj predlog ostati u konačnoj verziji zakona – rekao je Vergne.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...