Zbog Miholjskog leta maline ponovo rodile u oktobru

Sav plod koji je rodio krajem oktobra, poljoprivrednici će mahom stavljati u zamrživače, i koristiti za kućnu upotrebu

Malinari su ove godine zadovoljni završili sezonu, jer je cena crvenog zlata bila na svom maksimumu, a potražnja za srpskim malinama nikad veća.

Ipak, ove fabrike pod otvorenim nebom i dalje rade a na rod je sada krajem oktobra stigla još jedna sorta maline, pa su voćari iznenađeni, ali i ponovo aktivni u berbi. U domaćinstvu Dragoša Lukovića iz Arilja, malinogorje se opet zacrvenelo, pa umesto da svoj voćnak orezuje i priprema za sledeću godinu, sada mora prvo obrati plodove koje mu je miholjsko leto donelo.

Vanredni rod maline dosta slađi u odnosu na onaj koji beru tokom leta

– Nisam očekivao da ću poslednjih dana oktobra imati šta da uberem u svom malinjaku. Sezona branja vilameta odavno je završena, tačnije u junu i julu, ali nas priroda uvek iznenadi i sada na nekih dvadeset ari ima oko 20 kila crvenog zlata – kazao je Dragoš Luković za RINU.

On ističe da zbog klimatskih promena i temperatura koje su u plusu za ovo doba godine, prinos tokom sledeće berbe će biti umanjen za ove plodove koji su rodili kada im vreme nije.

– Zbog obilnih padavina i produženog lepog vremena, malina nije vratila svoje sokove, sada je ona zbunjena i vrhovi su ponovo rodili, a trebala je ući u fazu mirovanja. To nije dobro za proizvođače crvenog zlata jer to umanjuje rod za narednu godinu. Kada gledamo sa vrha, koliko je ona rodila, sledeće sezone tu neće imati ploda. Kako se ovo lepo vreme produžava, tako niz biljku sve se više maline pojavljuje, umesto da se to zaustavi kako bi malinogorje imalo vremena da se oporavi, i vegetacija odradi svoje za iduću godinu – priča Dragoš.

  Privatni studentski domovi pristupačniji od iznajmljivanja stanova

Sav plod koji je rodio krajem oktobra, poljoprivrednici će mahom stavljati u zamrživače, i koristiti za kućnu upotrebu.

– Nije to neka velika količina da bi se predavala hladnjačarima, mi smo tokom leta crveno zlato predali, i još uvek čekamo isplatu, jer prema rečima hladnjačara zbog trenunto slabe potraženje na tržištu, cena koja je tokom sezone bila visoka, sada je drastično pala – dodaje Luković.

On ističe da, jedina dobra stvar u ovome, što je ovaj vanredni rod maline dosta slađi u odnosu na onaj koji beru tokom leta zbog dosta sunca, naročito u visinskim krajevima.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Popusti za štednju struje u Srbiji

Da li bi popusti za štednju struje mogli da podstaknu krađu struje? Elektroprivreda Srbije trebalo bi da radi i dodatne unakrsne provere, kako ne bi...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...