Zašto banke propadaju petkom – svi vikend bankroti, od Agrobanke do Kredi Svisa – Valuta.rs

Drugi bankrot po veličini u istoriji američkog bankarstva, preuzimanje Banke Silicijumske doline (SVB), desio se u petak 10. marta.

Tokom te nedelje SVB je pokušala da proda dugoročne obveznice iz svog portfolija kako bi sakupila dovoljno novca da isplati klijente koji su podizali novac u desetinama milijardi dolara. Pokušano je i sa traženjem strateškog partnera, banke koja bi je kupila, ali do petka ništa od toga nije uspelo.

Onda je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) preuzela banku, a centralna banka i Ministarstvo finansija su preko vikenda odlučili da garantuju za sve depozite, a ne samo za one u iznosu od 250.000 dolara koji su zakonom pokriveni, kako bi sprečili paniku na tržištu.

U narednim danima, u problemu se našla i švajcarska Kreedi Svis banka. Vest o njenom preuzimanju od strane UBS banke, na inicijativu Švajcarske narodne banke i države takođe je lansirana tokom vikenda, mada samo preuzimanje još nije sprovedeno.

U krizi 2008. godine na stotine banaka u SAD je bankrotiralo i bivalo preuzeto od strane države, a većina tih bankrota dogodila se baš u petak.

Dakle, zašto banke propadaju petkom?

Odgovor je jednostavan, da bi ih država sredila preko vikenda, obezbedila depozite klijentima tako da kada dođu u ponedeljak na šalter bez problema dobiju svoj novac.

Ekonomista Vladimir Vučković, predavač na Mokrogorskoj, ističe da se to radi i zato što su vikendom berze zatvorene.

„To se radi kako bi se tokom vikenda situacija u banci sredila, a to što vikendom ne rade berze olakšava da ne dođe do reakcije tržišta i pada vrednosti akcija“, napominje on.

Banke se petkom zatvaraju da bi se preko vikenda, osim sređivanja finansija, banka ukoliko nađe novog vlasnika rebrendirala, promenila ime i izgled.

U slučaju da ne nađe novog vlasnika država može da kreira privremenu banku za premošćavanje situacije, tzv. „bridge“ banku kao što su to naše vlasti uradile 2012. godine kada su klijenti i deo imovine Agrobanke prebačen u Novu Agrobanku.

I taj prelaz se desio u petak 25. maja 2012. godine kada su građani u vikend ušli kao klijenti Agrobanke, a iz vikenda izašli kao klijenti Nove Agrobanke.

Na žalost, ni ta banka nije potrajala, pa je opet u petak 29. oktobra imovina i klijenti Nove Agrobanke prebačena u Poštansku štedionicu.

Petak je bio dan D i za Univerzal banku, i to petak 27. januara 2013. godine kad joj je Narodna banka Srbije oduzela licencu za rad.

Naravno, petak nije uvek poslednji radni dan jedne banke pod trenutnim nazivom. Recimo, kada je Sberbanka u Srbiji propala zbog sankcija uvedenih ovoj banci od strane EU, u martu prošle godine, Narodna banke je preuzela, a zatim prodala AIK banci koja ju je preimenovala u Novu AIK banku u – utorak, 2. marta 2022.


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Valute koje se menjaju u Srbiji

Zanimaju vas valute koje se menjaju u Srbiji? U ovom tekstu donosimo spisak valuta koje je moguće legalno menjati. Narodna banka Srbije propisuje koje...