Zaposlenost u svim kategorijama raste, a kod preduzetnika se smanjuje

Broj preduzetnika, osoba zaposlenih kod njih i onih koji samostalno obavljaju delatnost smanjen je za 6.046, odnosno za 1,5 odsto, u odnosu na prošlu godinu

U odnosu na pre godinu dana broj zaposlenih u Srbiji porastao je za 21.496, pa ih je tako u trećem kvartalu ove godine ukupno bilo 2.308.955. Od tog broja, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 397.247 čine preduzetnici, osobe zaposlene kod njih i oni koji samostalno obavljaju delatnost. Međutim, dok zaposlenost u svim kategorijama raste, broj zaposlenih preduzetnika se smanjuje.

U odnosu na isti period 2021, broj preduzetnika, osoba zaposlenih kod njih i onih koji samostalno obavljaju delatnost smanjen je za 6.046, odnosno za 1,5 odsto. Milena Amon, predstavnica udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije”, smatra da tim podacima može da kumuje i nova metodologija po kojoj se u zaposlene može računati čak i onaj ko je radio samo sat vremena u mesecu.

Uraditi detaljniju analizu

– To onda, priznaćete, nije realan pokazatelj nivoa zaposlenosti. Smanjenje zaposlenosti kod preduzetnika donekle je diskutabilno i zbog toga što je poznato da se dosta frilensera u međuvremenu registrovalo u preduzetništvu. Statistika i pored toga beleži pad broja preduzetnika. S druge strane znamo da je uticaj pandemije uništio dosta ugostiteljskih privrednih subjekata, pa i onih iz turističkog sektora, što može da bude dovoljno za ovakve prognoze. Ipak, trebalo bi uraditi detaljniju analizu kako bismo došli do konkretnijih podataka kada je reč o preduzetnicima – naglašava Amonova.

  Deonice na berzama pale zbog prekida isporuke gasa „Severnim tokom “

Prepreke sa kojima se preduzetnici u Srbiji suočavaju su brojne, a trenutno izazova ima najviše u ugostiteljskom sektoru i trgovini.

– Mnogo zaposlenih iz ugostiteljstva otišlo je da radi u inostranstvo, za veće plate, pa se ta delatnost suočava sa manjkom radne snage. U nekim delatnostima, posebno u IT sektoru, postoje problemi sa nedostatkom adekvatnih obuka i kvalifikovanih radnika, a mnogima je velika prepreka i nepovoljni poreski ambijent – nabraja Milena Amon.

Manjak radne snage povlači dodatne troškove preduzetnika kada je reč o isplati zarada, što delimično utiče i na profit preduzeća.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...