Zadržavanje referetne kamate je prvi pokazatelj da se došlo do balansa – Valuta.rs

Odluka Izvršnog odbora NBS o zadržavanju referentne kamatne stope na nivou od šest odsto znači da je došlo do ravnoteže na polju monetarne politike, kaže Dušan Uzelac sa sajta Kamatica. Podseća da povećanje referentne kamatne stope poskupljuje novac i da to loše utiče na sve one koji imaju kredite.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od šest odsto. Rast je zaustavljen posle 13 skokova koji su rate na stambene kredite za godinu dana podigli i do 100 evra.

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica kaže za RTS da NBS na ovaj način upravlja monetarnom politikom i tako kontroliše inflaciju.

“Referentna kamatna stopa i druge stope kojima upravljaju u NBS su dugmići koje oni pritiskaju, popuštaju i šteluju. To su stvari koje su predviđene za kontrolu i za zaustavljanje inflacije”, kaže Uzelac.

Podizanje referentne kamatne stope, podseća Uzelac, podiže cenu novca i svi koji imaju kredite to će, kaže, osetiti.

“Cilj dosadašnjih podizanja referentne kamatne stope je bila kontrola inflacije, i ovo su prvi pokazatelji da se našao neki balans”, rekao je Uzelac.

Inflacija konačno krenula na dole

Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (4,75 odsto) i kreditne olakšice (7,25 odsto).

“To je paket koji NBS definiše prema poslovnim bankama. Ako bih napravio neku paralelu, to bi bila cena sirove nafte, sve posle toga se definiše na nivou poslovnih banaka. Ima tu dve stvari, jedno je regulativa banke, koja kaže – cene će bitu skupe ili ne, a drugo je tržište koje je danas okrnjeno”, kaže Uzelac.

Zbog inflacije došlo je do pritiska na kućni budžet, građani imaju manje kreditne sposobnosti, manji broj njih može da se zaduži.

Očekuje se, kaže, stagnacija cena nekretnina, zato što je manji broj ljudi koji mogu da priušte sebi kredit, što za posledicu ima i manju potražnju.

Neka vrsta stagnacije, ravnoteže

Ipak, Narodna banka Srbije zadržava mogućnost da, ukoliko bude potrebno, odnosno ako kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju to budu zahtevala, nastavi pooštravanje monetarnih uslova i u narednom periodu.

“Desila se neka vrsta stagnacije, ravnoteže, NBS prati kako su se kretale cene, obimi novčanih masa, prati potražnju i ponudu na deviznom i valutnom tržištu i kreira svoju politiku”, kaže Uzelac.

“Kao kad vozite auto-putem, pa odlučite da pređete na lošiji put da biste brže negde stigli – to je povećanje referentne kamatne stope. Da bi brže stigli do stabilnosti na temu povećanja cena, oni su pribegli povećanju koje je neprijatno onima koji se voze sa kreditima”, naveo je Uzelac.

RTS


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Valute koje se menjaju u Srbiji

Zanimaju vas valute koje se menjaju u Srbiji? U ovom tekstu donosimo spisak valuta koje je moguće legalno menjati. Narodna banka Srbije propisuje koje...