Vozači u Beogradu ne mogu da registruju kola jer je pao sistem u MUP-u

Pao sistem. Vozači u Beogradu ne mogu da registruju kola. MUP kaže, biće rešen problem. Oni koji voze neregistrovana vozila neće biti kažnjeni.

Vlasnici automobila kojima ovih dana ističe registracija vozila, zabrinuli su se jer od srede ne mogu da obave ovu godišnju obavezu. U agencijama koje se bave tehničkim pregledom i produžavanjem registracije kažu da je problem što je MUP-u pao sistem zbog softverskog kvara i da se samo čeka da proradi da bi nastavili da primaju vozila.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, očekuje se da će sistem ponovo biti uspostavljen do ponedeljka, što zavisi od težine kvara, ali da će svima koji su već platili registraciju, uplatnice važiti, kao i da im saobraćajci neće pisati kazne.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova juče su saopštili da građani koji prethodna dva dana nisu uspeli da produže registraciju vozila, saobraćajna policija neće kažnjavati.

Kvar na hardverskim komponentama informacionog sistema MUP-a

– Obaveštavamo javnost da je usled kvara na hardverskim komponentama informacionog sistema MUP-a došlo do prekida rada servisa koji je namenjen za pružanje usluge registracije i produženja registracije vozila – kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova. – Stručne ekipe MUP rade na otklanjanju nastalog problema, čije se rešavanje očekuje u najskorije vreme. Građani koji iz navedenih razloga nisu uspeli da produže registraciju svojih vozila, saobraćajna policija neće kažnjavati. Ostali servisi MUP unutrašnjih poslova rade nesmetano.

Kako su nam juče rekli u beogradskoj agenciji, sve što se tiče registracije i tehničkog pregleda mogu da obave, ali sama registracija koja je do MUP je trenutno onemogućena.

– Počele su da važe nove cene registracije putničkih vozila od 1. decembra, pa nas je pre svega brinulo da li će onima koji su već uplatili važiti stare cene – kaže naš sagovornik. – Vraćamo sve koji dođu, pa nas neće iznenaditi ako gužve budu velike kada proradi sistem MUP. Sumnjali smo da je problem izazvalo usklađivanje novih taksa, koje će biti više za 90 do 870 dinara, u zavisnosti od kubikaže.

Što se tiče novih cena, iz MUP za naš list objašnjavaju da nove takse neće početi da važe preko noći.

– Zakon o finansiranju lokalnih samouprava koji propisuje i maksimalni iznos komunalne takse za držanje motornih i priključnih vozila juče je stupio na snagu – kažu u MUP. – Na osnovu Zakona, lokalne samouprave će u narednom periodu doneti odluku o visini komunalne takse na svojim područjima. Tek kad odluke stupe na snagu počeće se sa primenom. Građani koji su izvršili uplatu u toku prekida sistema neće morati naknadno da doplaćuju bilo kakve takse.

Kako smo nedavno pisali u našem listu, za automobile do 1.150 kubika gornji limit po novim tarifama je 710, a za one preko 3.000 kubika 7.110 dinara. Taj raspon se do sada kretao od 620 do 6.240 dinara. Kod teretnih vozila, koja su prema nosivosti razvrstana u četiri kategorije, takse će biti skuplje od 260 do 870 dinara, i kreću se u rasponu od 2.140 do 7.110 dinara.

Nove cene

Vozila kubikaže od 1.150 do 1.300, od juče će ovu taksu maksimalno plaćati 1.410 dinara, što je 170 dinara više nego sada kada je najviši iznos 1.240. Za jače automobile, od 1.300 do 1.600 kubika, naknada će biti 260 dinara skuplja i iznosiće 2.130 dinara. Trošak će najviše da se poveća za vozila čija je zapremina motora veća od 3.000 kubika. Vlasnici ovih četvorotočkaša će naknadu plaćati 870 dinara više nego sada.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...