Vojska pomaže JP Srbijašume da stabilizuje tržište peleta  

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će Vojska Srbije pomoći JP Srbijašume u krčenju šumskih puteva, da će svi proizvođači peleta dobiti potrebne količine sirovog drveta, kao i da se u narednih desetak dana očekuje potpuna stabilizacija na tržištu.

„Ograničili smo cenu peleta, zabranili izvoz i na putu smo ka potpunoj stabilizaciji tržišta, posebno jer će i Vojska Srbije pomoći JP Srbijašume kod Кnjaževca i Medveđe u krčenju šumskih puteva i biće dovoljno sirovog drveta za sve proizvođače“, kazala je ona novinarima u Kruševcu, prenosi Beta.

Istakla je da oko 110.000 domaćinstava koristi pelet, a milion ogrevno drvo, te da je država učinila sve što je mogla za sve kategorije da dobiju na vreme energent koji koriste.

„Inspekcije su na terenu, koliko god to bilo neprijatno, potrebno je da pokažemo da država prati da li se poštuju donete odluke. U 45 lokalnih samouprava je izvršena kontrola 151 privrednog subjekta, a njih 108 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok je kod 37 utvrđene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka“, rekla je Mihajlović.

Ministarka je ponovila da se svakodnevno radi na tome da se stabilizuje tržište i da domaćinstva imaju dovoljno peleta i ogrevnog drveta. „Verujem da će u narednih sedam do 10 dana doći do potpune stabilizacije“, rekla je Mihajlović.

  U Srbiji kubik drva duplo skuplji nego u Austriji

Ona se odgovarajući na pitanje novinara u Kruševcu dotakla i teme zabrana uvoza ruske nafte od novembra, naglasivši da je do sada država naftu delom nabavljala i od drugih snabdevača i da veruje da to neće uticati na tržište u Srbiji.

„Mi za tu odluku znamo već dva meseca i radimo sve što možemo da nađemo način da ne dođe do poremećaja na našem tržištu i verujem da ćemo u tome uspeti. NIS sirovu naftu nabavlja preko Jadranskog naftovoda (JANAF), a ni do sada nije u potpunosti kupovao rusku naftu, već je uvozio i iz Iraka i drugih zemalja. U ukupnom bilansu, oko 50 odsto je bila ruska nafta, 30 odsto od drugih dobavljača, a 20 procenata je to bila domaća sirova nafta“, rekla je Mihajlović.

Poslovni prihodi (EUR):
82.669.930,21 (2021)

Broj zaposlenih:
3.202 (2021)


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

Biljni rudnici: Žetva retkih metala

Retki metali bi, umesto da se kopaju pod zemljom, mogli da se žanju nad zemljom. Naučnici su, naime, otkrili da pojedine biljke doslovno „usisavaju“...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x