Više od 30 najbogatijih Norvežana pobeglo je u Švajcarsku

Javni dosijei u registru stanovništva Norveške pokazuju da je najmanje 30 milijardera i milionera zamenilo prosperitetnu skandinavsku naciju za alpsku jurisdikciju.

Više od 30 najbogatijih Norvežana pobeglo je u Švajcarsku i druge zemlje tokom prošle godine, dok poslovni lideri izražavaju zabrinutost zbog poreza na bogatstvo koje naplaćuje vlada levog centra u Oslu.

Javni dosijei u registru stanovništva Norveške pokazuju da je najmanje 30 milijardera i milionera zamenilo prosperitetnu skandinavsku naciju za alpsku jurisdikciju sa nižim porezima 2022. godine, uključujući magnata koji se bavi ribolovom za naftu Kjela Ingea Rokea, nekadašnju najbogatiju osobu. Drugi su se preselili u zemlje uključujući Kipar, Italiju i Kanadu.

Bogati zabrinuti zbog poreskih promena

Prema bogatim Norvežanima i poreskim konsultantima, verovatno će ih slediti više njih, jer su bogati zabrinuti zbog poreskih promena za koje kažu da štete konkurentnosti zemlje. Poslednji je Fredrik Haga, 31-godišnji suosnivač kompanije Dune za podatke o kriptovalutama vrednoj milijardu dolara, koji će u subotu zvanično registrovati prelazak iz Norveške u Cug u Švajcarskoj.

– Morao sam da izaberem: da li sam u Norveškoj ili želim da ova kompanija uspe? Ne radi se o tome da ne želite da platite porez. Radi se o plaćanju poreza na novac koji nemam – rekao je on za Fajnenšel tajms.

U središtu debate je norveški porez na bogatstvo koji se naplaćuje na sva neto bogatstva veća od 1,7 miliona (160.000 CHF) po stopi od 1,1% za najbogatije. Švajcarska takođe ima porez na bogatstvo, ali nudi poslove za strance.

Za preduzetnike kao što je Haga, čije je bogatstvo vezano za njegovu kompaniju, struktura poreza može da ih navede da uzmu velike dividende ili čak da prodaju deo posla. Ipak, pošto Dune pravi gubitke, ali brzo raste, nije imao mogućnost da ugovori dividendu i ne želi da proda udeo.

– Moram ili da uzmem novac iz kompanije ili da se preselim – rekao je Haga, koji se plašio da će njegov sledeći poreski račun biti nekoliko puta veći od raspoloživog prihoda.

Grupa bogatih Norvežana koja je ove godine otišla u Švajcarsku imala je zajedničko bogatstvo od 29 milijardi NKr i platila 550 miliona NKr poreza, prema otvorenim godišnjim poreskim prijavama zemlje. Egzodus 2022. veći je nego u prethodnih 13 godina zajedno, izračunao je list Dagens Naeringsliv. Roke, koji se preselio u Lugano u septembru i platio 181 milion NKr poreza prošle godine, odbio je da komentariše.

Izvor: 24.sedam.rs

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...