Veliko interesovanje za nove automobile sa benzinskim motorima i za hibride

Kupcima novih automobila presudan faktor u odabiru jesu brend i određeni model, za koji su u najvećem broju slučajeva spremni da plate između 13.000 i 20.000 evra. Za razliku od polovnjaka, u prošloj godini dominantno su se prodavali novi automobili sa benzinskim motorima, a zanimljivo je da je značajno porasla popularnost modela na hibridni pogon. Sve to i još mnogo uvida sa tržišta novih automobila donosi nam istraživanje sajta Polovni automobili.

Istraživanje je realizovano u okviru Online sajma novih automobila i motocikala, koji se održava na sajtu Polovni automobili do 17. aprila, a obuhvatilo je analizu prodaje novih vozila u 2022. godini, kao i anketu u kojoj je učestvovalo 8.510 posetilaca sajta, koji su u potrazi za novim ili polovnim automobilom.

Koliko se prodaju novi automobili i koji su najtraženiji?

Prema analizi koju je sproveo sajt Polovni automobili, na osnovu podataka prikupljenih u saradnji sa „CUBE Team“-om, tokom 2022. godine prodato je 22.785 novih automobila, što je za 6% manje u odnosu na prodaju ostvarenu tokom 2021. godine. Ipak, kada ove podatke uporedimo sa 2020. godinom, 2022. je donela nešto bolje prodajne rezultate, uz primetan rast od 8%. Iako ovakav podatak na prvi pogled i nije iznenađenje, s obzirom na vanredno stanje i lokdaun koji je tada bio na snazi, veoma je značajan imajući u vidu da je prodaja polovnih automobila iz uvoza tokom 2022. godine bila manja za osam odsto u odnosu na 2020.

veliko interesovanje za nove automobile sa benzinskim motorima i za hibride

Suprotno kupcima polovnih automobila, koji su najviše kupovali vozila sa dizel motorom, kupci novih automobila su se i u godini iza nas u najvećem broju odlučivali za benzince, koji čine čak 59% prodaje u 2022. Sledi dizel sa 20%, dok sve veće učešće imaju i hibridi, sa 17%. Podsetimo, učešće hibrida u ukupnoj prodaji novih automobila u 2021. godini iznosilo je oko 12%, a u 2020. svega 6%, što nedvosmisleno ukazuje na rast njihove popularnosti i u našoj zemlji.

veliko interesovanje za nove automobile sa benzinskim motorima i za hibride

Zbog čega se kupci odlučuju za novi automobil?

Iako je nov automobil do sada kupilo svega 23% ispitanika obuhvaćenih anketom sajta Polovni automobili, čak 43% njih planira da to učini u budućnosti.

U okviru ankete ispitanici koji planiraju kupovinu novog automobila naveli su šta im je presudno pri izboru. Više od polovine njih (51,40%) navelo je da su proizvođač i model automobila najvažniji, dok je za 29% njih presudna cena. Kao značajni faktori pri izboru novog automobila dalje se navode uslovi finansiranja (8,57%) i pogonsko gorivo (4,78%).

Ispitanici koji planiraju kupovinu novog automobila otkrili su i razloge zbog kojih su se opredelili za novo, a ne polovno vozilo. Najčešće naveden razlog koji je obeležila gotovo polovina ispitanika (47,88%) jeste da pri kupovini novog automobila nema potrebe za dodatnim ozbiljnim ulaganjima. Za nov automobil kupci se odlučuju i zbog sigurnosti u pogledu tehničke ispravnosti novog automobila (45,30%), fabričke garancije (42,69%), sigurnijeg izbora i kupovine (29,86%), veće bezbednosti (26,65%) i lakše kasnije prodaje (25,38%).

veliko interesovanje za nove automobile sa benzinskim motorima i za hibride

Sa druge strane, oko 57% anketiranih ispitanika ne planira kupovinu novog automobila u budućnosti, već se pre opredeljuje za polovni, te je istraživanje otkrilo i razloge koji stoje iza takve odluke. Izdvajaju se nedostatak finansijskih sredstava za kupovinu novog automobila (63,31%), stav da novo vozilo brže gubi na vrednosti (38,89%), kao i mišljenje da su novi automobili previše skupi i da se ne dobija srazmerno uloženom (32,36%).

Koliko novca se odvaja za kupovinu novog automobila i kako se finansiraju?

Kada je reč o budžetu koji se odvaja za kupovinu novog automobila, dobijeni podaci pokazuju da najveći broj ispitanika planira kupovinu automobila u okviru nešto manjih cenovnih rangova. Shodno tome, gotovo četvrtina ispitanika (24,26%) planira da izdvoji do 13.000 EUR, a sledi cenovni rang od 15.000 do 20.000 EUR (21,76%), te zatim od 13.000 do 15.000 EUR (20,93%).

veliko interesovanje za nove automobile sa benzinskim motorima i za hibride

Anketom je istraženo i kakvi su planovi kupaca u pogledu načina finansiranja automobila. Polovina anketiranih kupaca koji planiraju da kupe novi automobil opredeliće se za kupovinu na kredit, 38% njih za gotovinu, a svega 12% planira kupovinu putem lizinga.

Online sajam novih automobila i motocikala

Ukoliko planirate kupovinu novog automobila ili želite da saznate više o novitetima iz auto industrije, posetite četvrti Online sajam novih automobila i motocikala na sajtu Polovni automobili od 15. marta do 17. aprila.

Izvor: Polovni automobili

Foto: Obi Pixel7propix, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...