Veća tražnja za kreditima, ali i rizik od problematičnih pozajmica

Potražnja za kreditima će biti povećana zbog veće potrebe preduzeća za likvidnošću i povećane tražnje stanovništva za stambenim kreditima u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi (CESEE), pokazalo je istraživanje Evropske investicione banke (EIB) o bankarskom kreditiranju, objavljeno u decembru.

Prema očekivanju bankara u ovom regionu, ukupna tražnja za kreditima će rasti u narednih pola godine, iako ne intenzivnim već umerenim tempom, a najveći uticaj imaće potreba preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti, ocenjuje se u istraživanju Bank Lending Survey with a focus on Central, Eastern and South-Eastern Europe (CESSE).

U istraživanju se navodi da banke očekuju da će se uslovi kreditiranja u narednih šest meseci znatno pogoršati.

Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, pre svega, zbog posledica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa.

Pri tome, očekuje se pad potrošačkih i stambenih kredita.

„Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude. S druge strane, kreditni kvalitet je u poslednjih šest meseci znatno unapređen. Međutim, imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest meseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita (NPL)“, navodi se u saopštenju EIB.
Debora Revoltela, glavna ekonomistkinja EIB, ocenila je da usled pogoršanja globalnih uslova, banke predviđaju pooštrene uslove kreditiranja i pripremaju se za potencijalni rast problematičnih kredita.

  dm iz predostrožnosti povlači proizvod dmBio biber, crni, cijelo zrno, 70 g

Više od polovine prekograničnih bankarskih grupacija namerava da zadrži sadašnji obim poslovanja, dok gotovo trećina planira da se selektivno širi.

Međutim, deset odsto bankarskih grupa (u poređenju sa nula u prethodnom istraživanju) signalizira nameru da selektivno smanji obim poslovanja u regionu.

Ipak, većina međunarodnih bankarskih grupa bez obzira na neizvesnost i dalje je uverena u potencijal regiona.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Koliko ko zarađuje u trci Tour de France? Reklama na dva točka

Mada je biciklistička trka Tour de France jedan od najgledanijih sportskih događaja na svetu, zarada koju ostvaruje organizator trke je u dubokoj senci. Ipak,...