Uticaj dolara na kriptovalute

Uticaj američkog folara na kriptovalute je značajan.

Rastuća snaga američkog dolara mogla bi da izvrši veći pritisak na smanjenje cena kriptovaluta, koje su već pretrpele štetu zajedno s drugim rizičnim sredstvima.

Bitcoin je, na primer, već izgubio skoro 60% svoje vrednosti od početka godine do danas.

U poslednjih nekoliko meseci, dolar DXY je dospio na istorijski visok nivo u odnosu na svoje glavne rivale iz svetske korpe valuta.

RAST DOLARA UZDRMAO KRIPTO TRŽIŠTE

uticaj dolara na kriptovalute
Uticaj dolara na kriptovalute

Britanska funta u petak je pala na najniži nivo u odnosu na američki dolar od 1985. godine, trgovajući se za čak 1,14 dolara.

U julu, evro je pao ispod pariteta u odnosu na dolar po prvi put u skoro 20 godina, pre nego što se vratio na pređašnji nivo.

Ranije ovog meseca, japanski jen je takođe pao na najniži nivo u odnosu na američki dolar od 1998. godine.

Dolar je imao koristi od toga što su američke Federalne rezerve podigle kamatne stope brže od drugih velikih centralnih banaka, kažu analitičari.

„To međunarodnim investitorima daje prostor da vjeruju da će SAD biti pravo mjesto za ulaganje, jer neće dozvoliti da inflacija izmakne kontroli“, ocijenio je Majk Vogelzang, glavni investicioni službenik u Captrustu.

  Hoće li biti vaučera i za zimsku sezonu u Srbiji?

U međuvremenu, SAD “vjerovatno neće pasti u recesiju duboku kao u, recimo, Nemačkoj, Engleskoj ili Velikoj Britaniji”, smatra je Vogelzang.

Zašto je dolar važan za kripto

uticaj dolara na kriptovalute
Uticaj dolara na kriptovalute

Prevlast dolara je štetan za kriptovalute, pri čemu se većina trgovanja bitkoinima odvija u odnosu na dolar.

Oko 70% obima trgovine između bitkoina i fiat valuta odvija se u upravo u američkoj valuti.

Najveća kriptovaluta pala je 14% u protekloj sedmici i skoro 60% od početka godine, prema podacima CoinDeska.

Što je još gore za kriptovalute, rast dolara će se verovatno nastaviti.

Prema riječima Marte Rejes, šefice istraživanja na kripto berzi Bequant, jedini smer u kojem dolar može ići je samo rast. Ona ističe energetsku krizu u Evropi, politiku negativnih stopa u Japanu i kinesku politiku nultog Covid-a kao faktore koje značajno utiču na vrednost valute.

Ima i nešto drugačijih mišljenja. Tod Morgan, predsednik i partner u Bel Air Investment Advisorsu očekuje iznenađenja kada je kurs dolara u pitanju.

“Vjerujem da će dolar već sledeće godine ponovo početi da pada na realnije nivoe vrednosti. Ovde zadržavam rezervu, jer dalja kamatna politika Feda, koju je teško predvidjeti u ovom momentu na srednji rok, može značajno uticati na vrijednost dolara”, kazao je Morgan.

Izvor: Investitor.me

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

Biljni rudnici: Žetva retkih metala

Retki metali bi, umesto da se kopaju pod zemljom, mogli da se žanju nad zemljom. Naučnici su, naime, otkrili da pojedine biljke doslovno „usisavaju“...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x