Uprkos velikom profitu, farmaceutske kompanije u SAD plaćaju male poreze

Dok američki građani za porez izdvajaju ne baš mali novac, njihova država je prema velikim kompanijama znatno velikodušnija, što pokazuje i iznos poreza koje su prošle godine platili farmaceutski giganti.

Naime, u SAD su zaposleni u 2022. u proseku za poreze izdvajali 24,8 odsto svojih zarada. Federalni porez na prihode pojedinaca u toj zemlji može da dostigne i do 37%.

S druge strane, farmaceutske kompanije kao što su Pfizer, Merck, J&J, Gilead, Eli Lilly, Amgen BMS i AbbVie ukupno su u državni budžet uplatile dve milijarde dolara, iako im se profit popeo na 110 milijardi. Njihova poreska stopa je fiksna, bez obzira na visinu profita, i iznosi 21%. Ipak, kompanije često uspevaju da plate znatno niži porez, kao na primer pomenuti farmaceutski giganti koji su u 2022. uplatili tek oko dva odsto svog profita, zahvaljujući “kreativnom računovostvu”. Jedan od alata za kojim rado posežu je mogućnost da prijave da je veći deo njihovog profita nastao u inostranstvu i da tako izbegnu plaćanje velikih poreza u SAD, iako dobar deo njihovih prihoda dolazi baš sa ovog tržišta.

Kako platiti što manji porez u Americi?

Neke od pomenutih kompanija su prijavljivale čak i gubitke u svom poslovanju u SAD, dok su navodno pravi profit ostvarivale u drugim zemljama. Dobra ilustracija ove tvrdnje je kompanija AbbVie koja je u 2022. na američkom tržištu zabeležila gubitak od skoro pet milijardi dolara dok je u međunarodnom poslovanju imala profit od 20 milijardi. Ova kompanija inače od 2013. svaku godinu na američkom tržištu nekako završava u gubicima, uprkos tome što dobro posluje na njemu prodajući veliku količinu svojih lekova tamo.

S druge strane, Pfizer je na američkom tržištu ostvario samo pet milijardi profita od 35 milijardi koliko je imao na globalnom nivou. Od osam analiziranih farmaceutskih kompanija Gilead je jedina koja je većinu profita (četiri milijarde dolara) zaradila u SAD u odnosu na ukupan profit (pet milijardi dolara), što je, kako kažu analitičari, i logično uzevši u obzir činjenicu koliko farmaceutskih proizvoda tamo prodaje. Gilead je zato za porez u SAD izdvojio 1,5 milijardu dolara, što je više nego što su Pfizer i AbbVie platili zajedno.

Izvor: Kvarc

Foto: Reproductive health supplies, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...

Hipoteka – Evidencija, karakteristike i korisne informacije !

Hipoteka je pravo na nepokretnosti. To pravo omogućava poveriocu (banci) da, usled neispunjavanja obaveza dužnika, zapleni nepokretnost i izvrši naplatu svojih potraživanja putem prodaje...