Uprkos lošim prognozama srpski privrednici očekuju rast prometa u narednom kvartalu

Većina privrednika očekuje održavanje i rast prometa u narednom kvartalu, pri čemu ukazuju da su raspoloživost i cena resursa, pored tražnje na domaćem tržištu, ključni za unapređenje poslovanja u narednom kvartalu.

Prema podacima ankete Privredne komore Srbije o poslovnoj aktivnosti privrednika, tri četvrtine anketiranih subjekata očekuje da će poslovna klima biti ista ili bolja u trećem kvartalu 2022. godine. Pored toga, prema rezultatima istraživanja, 46 odsto ispitanika je ostvarilo rast prometa u drugom u odnosu na prethodni kvartal tekuće godine.

Anketirani privredni subjekti su u drugom kvartalu u proseku ostvarili iskorišćenost kapaciteta od 74 odsto, a najveća iskorišćenost ostvarena je u tekstilnoj industriji. Takođe, ohrabrujući podatak je da 78 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

Resursi ostaju ključni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, imajući u vidu da je čak 60 odsto anketiranih označilo manje troškove resursa kao ključni faktor efikasnijeg poslovanja. Kao i u prethodnom istraživanju, skoro polovina ispitanika ističe tražnju na domaćem tržištu i bolju raspoloživost resursa kao ključne faktore za veću iskorišćenost kapaciteta.

Kod 33 odsto ispitanika koji su izvozili u drugom kvartalu 2022. godine zabeležen je povećan izvoz u odnosu na prethodni kvartal i to u proseku za 50 odsto.

uprkos lošim prognozama srpski privrednici očekuju rast prometa u narednom kvartalu
Foto: Pixabay.com

Rezultati ankete pokazju da je zaposlenost stabilna imajući u vidu da je 87 odsto anketiranih održalo ili povećalo broj radno angažovanih u drugom kvartalu, kao i da 94 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u narednom kvartalu. Aktuelna ponuda radne snage u zemlji, u smislu obrazovnih profila i radnog iskustva, odgovarajuća je za većinu anketiranih, ali privrednici takođe smatraju da u Srbiji nema dovoljno adekvatnih kadrova.

  Redizajnirana novčanica od 100 dolara puštena u opticaj

Srpska privreda je u drugom kvartalu tekuće godine ostvarila poboljšanje poslovnih performansi imajući u vidu da je 46 odsto ispitanika realizovalo rast prometa u odnosu na prethodni kvartal, dok je kod 35 odsto anketiranih promet ostao nepromenjen.

Privrednici pokazuju optimizam za treći kvartal 2022. godine u pogledu kretanja izvoza. Očekuje se rast međukvartalnog izvoza kod 32 odsto anketiranih izvoznika. Od ukupnog broja anketiranih kompanija, njih 48 odsto je uvozilo u drugom kvartalu 2022. godine, a povećan ili isti obim uvoza je imalo čak 82 odsto anketiranih uvoznika.

Rezultati istraživanja pokazuju da većina ispitanika očekuje nastavak stabilnih performansi i u trećem kvartalu 2022. godine.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

U Srbiji rast uvoza i izvoza, pad industrijske proizvodnje u julu

Zvanična statistika beleži realan rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 3,9 odsto, kao i veliki skok spoljne trgovine ali i pad u industrijskoj proizvodnjiBruto...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x