Ultra-prerađena hrana vrlo profitabilna ali i štetna

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Pre dvadeset godina niko nije čuo za termin ultra-obrađena (prerađena) hrana, ili UPF (ultra-processed foods), ali otprilike polovina stvari koje danas jedemo – napravljena je na taj način.

Od isečenog crnog hleba do gotovih jela i sladoleda, to je grupa namirnica napravljenih sa različitim – ali često značajnim – nivoima industrijske obrade. Korišćeni sastojci, kao što su konzervansi, veštački zaslađivači i emulgatori, obično se ne koriste u kuvanju kod kuće.
– Ultra-prerađena hrana je, na sve to, među najprofitabilnijim prehrambenim proizvodima koje kompanije mogu da naprave – kaže profesorka Marion Nestle, stručnjak za prehrambenu politiku i profesorka ishrane na Univerzitetu u Njujorku.

Velika Britanija je jedan od najvećih potrošača ultra-prerađene hrane po glavi stanovnika u Evropi, a kako raste potrošnja takve hrane, tako raste i stopa dijabetesa i raka, konstatuje BBC.

Ultra-obrađena hrana štetna

Neki akademici misle da veza između rasta pomenutih bolesti i prerađene hrane – nije slučajna. Profesor Tim Spektor, profesor epidemiologije na fakultetu King’s College London, koji proučava trendove bolesti, rekao je sledeće:

„U poslednjoj deceniji, rastao je broj dokaza da je ultra-obrađena hrana štetna za nas na način na koji nismo mislili da može biti. Govorimo o čitavom nizu karcinoma, srčanih bolesti, moždanog udara, demencije“.

U januaru, jedna od najsveobuhvatnijih studija o ultra-prerađenoj hrani – koju je sprovela škola javnog zdravlja Imperial College-a – objavljena je u medicinskom časopisu Lancet. Studija, sprovedena na 200.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji, otkrila je da veća potrošnja ultra-prerađene hrane može biti povezana sa povećanim rizikom od razvoja raka u celini, a posebno raka jajnika i mozga.

I, od prošlog meseca, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava na štetnu, dugotrajnu upotrebu veštačkih zaslađivača – navodeći potencijalne zdravstvene rizike. Prati desetine studija koje povezuju povećanje potrošnje UPF-a sa povećanim rizikom od razvoja ozbiljnih bolesti.

Ali, dokazivanje da određeni sastojci nanose štetu ljudima može biti izazovno, jer postoji niz drugih faktora u našem životnom stilu koji mogu izazvati navedena stanja.

Pri odabiru namirnica, vodite računa ponajviše od tzv. zdravim grickalicama, keksima, ov

senim kašama i granolama, jer kriju „brdo“ veštačkih zaslađivača štetnih po zdravlje. Takođe, čitajte etikete na ambalaži hleba, i pažljivo birajte suhomesnate proizvode, namaze, dodatke jelima, soseve.

Veštački zaslađivač

Stručnjaci upozoravaju na prisustvo emulgatora koji deluju kao lepak u ultra-prerađenoj hrani, tako da sve sastojke drži „na okupu“. Emulgatori su Sveti gral za prehrambenu industriju – oni poboljšavaju izgled i teksturu hrane i pomažu da se produži rok trajanja.

Ono što je najopasnije, ima ih svuda: u majonezu, čokoladi, puteru od kikirikija, mesnim proizvodima.

Takođe, jedan od najkontroverznijih dodataka u UPF-u je aspartam, veštački zaslađivač koji se koristi kao zamena za šećer u hrani i piću. Dvesta puta je slađi od samog šećera, a promoviše se kao „odlična niskokalorična alternativa“ i stavlja u proizvode koji se označavaju kao „zdravi“, odnosno „bez šećera“.

U poslednje dve decenije je bilo raznih pitanja o njegovoj potencijalnoj šteti, a onda je Svetska zdravstvena organizacija prošlog meseca rekla da je, iako dokazi nisu ubedljivi, zabrinuta kako dugotrajna upotreba aspartama može povećati rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, pa čak i stope smrtnosti.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je 2013. godine odlučila – nakon što je pogledala sve dostupne dokaze – da je aspartam bezbedan. Britanska agencija za standarde hrane prihvatila je taj stav, a Komitet za toksičnost je pogledao studiju o aspartamu 2013. godine i zaključio da rezultati „ne ukazuju na potrebu za akcijom za zaštitu zdravlja građana“.

Međutim, šest godina kasnije, profesor Erik Milston je odlučio da pregleda iste dokaze koje je razmatrala EFSA – da vidi ko je finansirao različite studije.

Otkrio je da su 90% studija koje su branile zaslađivače finansirale velike hemijske korporacije koje proizvode i prodaju aspartam, kao i to da su sve studije koje sugerišu da aspartam može naneti štetu finansirane iz nekomercijalnih, nezavisnih izvora.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...