Ugovoreno još 200 miliona evra kredita sa EBRD za obnavljanje bolnica – Valuta.rs

Srbija uzima dodatnih 200 miliona evra kredita od Banke za rekonstrukciju i razvoj Saveta Evrope za ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu, vidi se iz predloženog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu.

Srbija i banka su potpisale Okvirni sporazum u martu 2023. godine, u Beogradu i Parizu.

Država je prvi put u aprilu 2019. godine potpisala Okvirni sporazum o zajmu kada je Banka takođe 200 miliona evra kredita za zdravstveni sektor.

Zajam je bio dat za ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu ukupne vrednosti 350 miliona evra, od čega je iz kredita finansirano 60 odsto (200 miliona evra), a preostali iznos iz republičkog budžeta.

Kako se pojašnjava u obrazloženju zakona, novac iz kredita je potrošen, a „navedeni projekat je pokazao potrebu za dodatnim ulaganjem u infrastrukturu u sektoru zdravstva“.

Zbog toga je Srbija uputila Banci zahtev za odobrenje zajma za delimično finnasiranje javnog zdravstvenog sektoru, u iznosu do 200 miliona evra, koji je Administrazivni savet Banke odobrio 28. januara 2022. godine.

Vrednost planiranih projekata je 280 miliona evra, od kojih će se iz kredita Banke za razvoj finansirati do 200 miliona evra.

Plan je da se novac utroši na rekonstrukcije:

– stare zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje

– stare zgrade Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Višegradskoj ulici

– opšte bolnice u Smederevskoj Palanci

– opšte bolnice u Subotici

– opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici

– opšte bolnice Gornji Milanovac (druga faza)

– doma zdravlja i gerontološkog centra u Zaječaru

– opšte bolnice u Kruševcu

– opšte bolnice u Leskovcu

– hitne službe u Nišu

– opšte bolnice i doma zdravlja u Novom Pazaru

– opšte bolnice u Prokuplju

– doma zdravlja u Surdulici

Osim navedenih rekonstrukcija, u planu je i izgradnja internog odeljenja i dijagnostičkog centra opšte bolnice u Ćupriji.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona kojim bi se potvrdio ugovor o zajmu, lista sa projektima je data kao indikativna i moguće su promene projekata, kao i gradova tokom trajanja projekata.

Za sprovođenje projekta je zaduženo Ministarstvo za javna ulaganja, a predviđeni period relaizacije je 2023-2026. godine.

Srbija će novac moći da povuče u najviše dve tranše, a prilikom povlačanja, moći će da izabere fiksnu ili varijabilnu kamatnu stopu, koja će se primenjivati tokom čitavog perioda otplate tranše.

U skladu sa novim zaduživanjem, ukupna vrednost projekata koji će biti finansirani po Ugovoru o zajmu je 630 miliona evra, od kojih 400 miliona evra iz kredita (63,5 odsto vrednsoti projekta), dok je preostali iznos od 230 miliona evra iz državnog budžeta.

Nova ekonomija


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...