Ubrzan pad inflacije očekuje se naredne godine

Vraćanje u očekivane vrednosti i projekcije kretanja inflacije imaćemo 2024. godine, ocenjuju u NBS

Dve trećine iznosa inflacije u Srbiji posledica je prelivanja svetskih cena energenata i hrane na naše tržište, a naredne godine može se očekivati snižavanje inflacije, istakla je viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković na panelu „Da li je inflacija tranzitorna ili je došla da bi ostala?“ na 22. Beogradskom ekonomskom forumu.

– Ubrzan pad inflacije očekujemo naredne godine i vraćanje u očekivane vrednosti 2024. godine – rekla je ona tokom diskusije.

Kako je objasnila, inflacija je nastala pre rata u Ukrajini, nakon pandemijske krize, kada je došlo do naglog povećanja tražnje na svetskom tržištu, koju ponuda nije mogla da prati, pa je došlo do problema sa sanbdevanjem, a da je nakon toga ukrajinska kriza dodatno pogoršala situaciju.

– Većina centralnih banaka je procenjivala da je kriza kratkoročna, ali je nakon početka rata u Ukrajini kriza postala trajnija – istakla je viceguvernerka.

Ona je naglasila da porast cene energenata i hrane u svetu sa 65 do 70 procenata utiču na domaću inflaciju.

– Ne vidimo sa strane tražnje inflatorne pritiske, što se duguje reakciji kroz monetarnu politiku NBS-a, a naše tržište nije pregrejano i dinar je ostao stabilan i u vreme kada je u martu i aprilu vladala panika u svetu – navela je Ivkovićeva.

  Tršić ponovo kandidat u izboru za najbolje turističko selo na svetu

Nesklad ponude i tražnje

Profesor Dragan Đuričin je ocenio da uzrok krize leži u strukturnoj neravnoteži modela liberalnog kapitalizma koji traje od prvih decenija prošlog veka.

– To je dovelo do poremećaja makroekonomskih temelja sistema, što je dovelo do krize ponude i tražnje i eksperimentalnih ekonomskih politika i ogromne ekspanzije emisije novca, koju proizvodnja nije podržala i došlo je do nesklada između ponude i tražnje – ocenio je Đuričin.

On je naveo da su klimatske promene, kovid kriza i rat samo doprineli pogoršanju stanja. Đuričin je rekao da izlaz iz problema treba tražiti u cirkularnoj ekonomiji i drugim merama da se drže principa koji vladaju u prirodi, a ne onih koje su kreirale elite.
– Mere NBS su dale rezultate, bez obzira što su eksperimentalne, što je opasno, ali smo imali sreće da su dale rezultate. Rešenje je na strukturnoj strani, ne može se stanje srediti monetarnim merama – upozorio je Đuričin.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je izneo podatak da su krediti usled zaoštravanja monetarne politike NBS-a poskupeli za 1,5 odsto. Izneo je i kako je stopa nenaplativih kredita dobra, jer iznosi 2,8 odsto, što znači da postoji likvidnost u zemllji i da se krediti redovno izmiruju. On je potvrdio procene NBS-a u vezi sa kretanjem inflacije u narednom periodu koja predviđa pad inflacije naredne godine i vraćanje na planirani nivo do kraja 2024. godine.

  Nacionalizacija energetskih kompanija u Evropi: Bajkama je došao kraj

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

 

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...