U Srbiji rast uvoza i izvoza, pad industrijske proizvodnje u julu

Zvanična statistika beleži realan rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 3,9 odsto, kao i veliki skok spoljne trgovine ali i pad u industrijskoj proizvodnji

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u drugom kvartalu ove godine je za 3,9 odsto veći nego pre 12 meseci, objavio je danas Republički zavod za statistiku. Kvartalno, rast BDP je 1,2 odsto.

Statistika beleži i veliki rast spoljne trgovine, više od 35 odsto ali i ogroman skok deficita.

Realni rast bruto proizvoda, po delatnostima, u drugom kvartalu 2022. godine značajan je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 8,4 odsto i sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 4,6 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva, 7,6 odsto i sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 5,4 odsto.

Raste izvoz ali se zahuktao uvoz

Izvoz robe iz Srbije za sedam meseci ove godine imao je vrednost od 15,37 milijardi evra, što je rast od 28,9 odsto u poređenju sa sa istim periodom prethodne godine.
Rastao je i uvoz, i to za čak 40 odsto, ukupno na gotovo 22 milijarde evra.

Deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je iznosio 6,43 milijarde evra, i to je neprijatno povećanje od 76,3 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

  Mihajlović: Neće biti problema u snabdevanju naftom i gasom

Industrijska proizvodnja pala u julu

Industrijska proizvodnja u julu u Srbiji manja 1,6 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine, beleži statistika.

U odnosu na periodu januar – jul 2021. godine, ove godine je proizvodnja veća samo 2,7 odsto. Razlog tome je što se manje proizvodi struja ali i kleca prerađivačka industrija.

U sektoru Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija proizvodnja je pala 5,6 odsto a u sektoru Prerađivačka industrija 3,4 odsto.

U sektoru Rudarstvo proizvodnja je porasla 22,5 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u julu beleži dvanaestomesečni pad u 22 oblasti (78 odsto industrijske proizvodnje) a rast samo u sedam.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...