U narednom periodu banke će imati oprezniji pristup prilikom davanja kredita

Očekuje se kako će trend rasta kreditiranja u Adria regiji ovih meseci doseći vrhunac te će u idućih 12 meseci na godišnjem nivou početi da usporava, smatraju analitičari Bloomberg Adrije.

Uzroci takvog razvoja događanja trojaki su. Ponajpre, ankete među bankama u regionu pokazuju kako one počinju da zauzimaju oprezniji pristup u davanju kredita, kako korporativnom sektoru tako i građanstvu, budući da očekuju da će globalno ekonomsko usporavanje ostaviti traga i na kompanije i na domaćinstva.

Takođe, sama potražnja za kreditima usporava u kontekstu atmosfere očekivanja usporavanja ekonomskog rasta, pa čak i recesije u idućih 18 meseci. Geopolitičke tenzije svakako utiču na odvažnost u investicijama, a inflacija, logično, pogađa i potrošnju, odnosno ulaganja, kako kompanija tako i domaćinstava.

U tim okolnostima treći logičan uzrok za očekivano usporavanje kreditne aktivnosti je rast kamatnih stopa u borbi protiv inflacije. Zanimljivo je kako se u novim okolnostima menjaju i preferencije kad je reč o vrsti kamatnih stopa. Dok banke sve više favoriziraju promenjive kamatne stope naspram fiksnih koje su proteklih godina u razdoblju niskih kamatnih stopa dominirale, klijenti bi tek sada više voljeli fiksnu kamatnu stopu i ne oduševljavaju ih promjene uslova zaduživanja.

U prvoj polovini ove godine kreditna aktivnost na području Adria regije na godišnjem nivou rasla je dosta solidno, s izuzetkom Slovenije gde je ta stopa relativno niska, a najviše u Severnoj Makedoniji gdje je zabelžena godišnja stopa rasta od 10 odsto.

  Ekspanzija potražnje kupina, ne pita se za cenu

Kreditna aktivnost je najviše porasla u Srbiji

Vrlo su dobre brojke u Srbiji, gdje je kreditna aktivnost godišnje porasla 7,1 odsto, te u Hrvatskoj gde je rast 6,4 odsto. Bosna i Hercegovina donekle zaostaje s rastom od 4,4 odsto u odnosu na prvu polovinu 2021. godine, a u Sloveniji je taj rast iznosio 2,3 odsto.

Zanimljivo je kako je u četiri zemlje u odnosu na kraj 2015. godine stopa rasta kredita dvocifrena. Tako je u Srbiji ta brojka 53,3 odsto, u Severnoj Makedoniji 43,1 odsto, u Sloveniji 36,9 odsto te u BiH 28,7 odsto, dok je jedino u Hrvatskoj jednocifrena, i to 7,9 odsto.

Izvor: Bloomberg Adrije/ Investitor.me

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

U Srbiji rast uvoza i izvoza, pad industrijske proizvodnje u julu

Zvanična statistika beleži realan rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 3,9 odsto, kao i veliki skok spoljne trgovine ali i pad u industrijskoj proizvodnjiBruto...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x