U maju Beograd će dobiti prvo groblje za kućne ljubimce

Do kraja maja, prestonica će dobiti prvo groblje za kućne ljubimce koje će se, prema odluci Skupštine grada, nalaziti „pod kapom“ JKP Pogrebne usluge.

Ovo preduzeće će, u roku od mesec dana, organizovati posebnu tehničku službu i uskladiti Statut sa novim nadležnostima. Iako je prvobitni rok za kompletan završetak radova bio 6. februar, „otvaranje“ će biti odloženo za tri meseca.

Kako za Večernje novosti navode u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju, u kompleksu groblja kućnih ljubimaca u Bloku 51, trenutno se izvode radovi na izgradnji internih saobraćajnica, parkinga, staza i planiranih objekata.

– Ukupna površina kompleksa je 15.376 m2, saobraćajne i pešačke površine zauzimaju 3.200, površine za sahranjivanje 4.400 m2, a površina zaštitnog zelenog pojasa je 6.100 kvadrata. U toku su završni radovi na objektima u kompleksu i ozelenjavanju površina. Po završetku izgradnje i pribavljanju potrebne dokumentacije, objekat će biti predat nadležnoj organizacionoj jedinici gradske uprave – kažu u Direkciji.

Neto vrednost ugovorenih radova je 130,3 miliona dinara, a počivalište će imati više od 2.000 mesta. Kompleks će sadržati 820 grobnih mesta u nizu, još 730 predviđeno je u pošumljenom delu groblja, a u rozarijumima i kolumbarijumima obezbeđeno je isto toliko mesta za urne.

Trg za ispraćaj

Na ulazu u groblje nalazi se administrativni objekat u kojem će biti veterinarska ambulanta, sala za ispraćaje i prodavnica za prateću opremu. Središnji deo parcele je namenjen pojedinačnom i grupnom sahranjivanju životinja, dok će se u zadnjem delu spalionica koja bi uskoro trebalo da bude montirana. Za poslednji oproštaj od ljubimaca, u sklopu kompleksa nalaziće se i Trg za ispraćaj.

Svi sadržaji će biti povezani internim saobraćajnicama i pešačkim stazama. Dimenzije grobnih mesta određene su prema veličini životinja. Za sahranjivanje u zemlji predviđena su malo, srednje i veliko grobno mesto, dok će rozarijumi i kolumbarijumi biti u blizini ulaza na groblje. U dnu kompleksa je predviđen slobodan prostor pokriven travom za sahranjivanje bez posebnih obeležja. Zaštitno zelenilo je širine 15 metara, a drvoredi će biti uz parking prostor na ulazu u groblje, duž glavne pristupne saobraćajnice.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...