U Leskovcu dodeljena oprema za otpočinjanje ili unapređenje sopstvenog biznisa

Građanima koji su pohađali obuku o preduzetništvu, pokretanju i unapređenju poslovanja i izradi biznis planova danas je u Leskovcu dodeljena oprema za otpočinjanje sopstvenog biznisa ili unapređenje već postojećeg, u vrednosti od 22.500 evra, saopštila je kancelarija Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u Srbiji.

Obuku za 30 korisnika je organizovao „Klub za osnaživanje mladih 018“ (KOM 018) u okviru projekta „Nove mogućnosti – reintegracija povratnika i potencijalnih migranata“ u opštinama Leskovac, Lebane i Bojnik, kao i celokupnom Jablaničkom okrugu, uz podršku GIZ-a.

Kako je navela projektna menadžerka GIZ Marija Dragić, kroz obuku su korisnici stekli znanja i veštine da pokrenu i unaprede svoje biznise i izgrade biznis planove.

Pored obuke i opreme korisnici usluga dobiće neprestanu mentorsku podršku koja traje tokom čitavog projekta.

„Građani iz ugroženih kategorija i povratnici iz Nemačke i ostalih zemalja EU nemaju mogućnosti da pokrenu svoje poslove u Srbiji, zbog nepoznavanja procedura, loše finansijske situacije ili, uopšte, zbog diskriminacije koju trpe svakodnevno u svim društvenim aktivnostima“, rekao je projektni menadžer organizacije KOM 018 Nikola Božanović.

On je kazao da se kroz ovakve projekte ispunjavaju određeni ciljevi – pomaganje pojedinim društvenim kategorijama za pokretanje ili unapređenje svog poslovanja, njihovo integrisanje u društvu. Tu je i podizanje svesti većinskog stanovništva o važnosti inkluzije i ravnopravnosti svih, obezbeđivanje porodicama povratnika da prihoduju i rade u svojoj zemlji, ali i sprečavanje dalje migracije i odlazak iz zemlje.

  Tršić ponovo kandidat u izboru za najbolje turističko selo na svetu

Božanović je istakao da dalje sprečavanje migracija i odlazak iz zemlje predstavlja veliki društveni problem, s obzirom na to da Srbija i Nemačka imaju potpisan sporazum o readmisiji.

Projekat „Nove mogućnosti – reintegracija povratnika i potencijalnih migranata“ podržan je u okviru Programa „Migracije za razvoj“ (PME) Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

Biljni rudnici: Žetva retkih metala

Retki metali bi, umesto da se kopaju pod zemljom, mogli da se žanju nad zemljom. Naučnici su, naime, otkrili da pojedine biljke doslovno „usisavaju“...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x