U januaru rudarstvo poguralo rast industrijske proizvodnje u Srbiji

U Srbiji se privredna aktivnost u januaru nije osetno oporavila, iako je industrijska proizvodnja u Srbiji u tom mesecu međugodišnje povećana 4,1 odsto, već je taj rast povukla veća proizvodnja u rudarstvu za 16,3 odsto i elektroprivredi za 12,5 odsto, navedeno je u najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

U sektoru rudarstva, kako je navedeno samo je eksploatacija rude metala povećana za 42,6 odsto.

Proizvodnja prerađivačke industrije ostala je blizu stagnacije, jer je porast svega 0,2 odsto. U tom sektoru najveći međugodišnji pad u januaru imala je proizvodnja osnovnih metala (46 odsto), zatim proizvodnja hemijske industrije (18 odsto), a drvna industrija (15 odsto).

Ističe se da je izrazito povećana proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda (31 odsto), uz manja povećanja u još nekim oblastima. Ono što posebno pada u oči među rezultatima na početku ove godine je znatno usporavanje rasta robnog uvoza, rast izvoza sada je više nego dvostruko premašio rast vrednosti uvoza.

Pokrivenost uvoza izvozom, u januaru od 76 odsto, je ponovo vraćena na prosečni nivo iz 2021. godine.

„U januaru nije zadržano smanjenje inflacije kao u decembru, posle mesečnog porasta u decembru za 0,5 odsto, u januaru je povećanje iznelo 1,4 odsto, tako da je godišnja stopa inflacije podignuta na 15,8 odsto, sa 15,1 odsto koliko je u decembru“, navodi se u tekstu.

Međugodišnja inflacija  veća u Srbiji nego u Evropskoj uniji

U odnosu na prethodni mesec rast cena je zabeležen u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (3,5 odsto), alkoholna pića i duvan (2,5 odsto), hrana i bezalkoholna pića (1,6 odsto).

Međugodišnja inflacija je u decembru 2022. i januaru 2023. bila veća u Srbiji nego u Evropskoj uniji, ali i manja u Srbiji nego u nekim zemljama Evropske unije.

U decembru 2022. i januaru 2023. međugodišnja inflacija je u Srbiji iznela 14,6 odsto, i 15,2 odsto, a 10,4 odsto i 10 odsto u Evropskoj uniji.

U poređenju sa Srbijom veću međugodišnju inflaciju imalo je sedam zemalja Evropske unije u decembru 2022, a šest zemalja Evropske unije u januaru 2023.

Međugodišnja inflacija je u decembru 2022. bila manja u Srbiji nego u Slovačkoj (15 odsto), Poljskoj (15,3 odsto),

Češkoj (16,8 odsto), Estoniji (17,5 odsto), Litvaniji (20 odsto), Letoniji (20,7 odsto) i Mađarskoj (25 odsto).

U januaru 2023. godine međugodišnja inflacija je bila manja u Srbiji nego u Poljskoj (15,9 odsto), Litvaniji (18,5 odsto), Estoniji (18,6 odsto), Češkoj (19,1 odsto), Letoniji (21,4 odsto) i Mađarskoj (26,2 odsto).

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako će se kretati tržište automobila u 2023. godini?

Aktuelna situacija u svetu i porast cena polovnjaka u prošloj godini uticali su da veliki broj potencijalnih kupaca odloži svoju odluku ili čak potpuno...