U crnogorski Sanacioni fond uplaćeno 1,6 miliona evra

u crnogorski sanacioni fond uplaćeno 1,6 miliona evra u crnogorski sanacioni fond uplaćeno 1,6 miliona evra

Foto: Youtube printscreen

Sve komercijalne banke u Crnoj Gori uplatile su do 31. jula redovni godišnji doprinos za Sanacioni fond, u ukupnom iznosu od 1,6 miliona evra, saopšteno je iz centralne banke ove države.

To je prva uplata u fond koji služi za pomoć crnogorskim bankama sa problemima u poslovanju.

Osnivanje Sanacionog fonda predviđeno je Zakonom o sanaciji kreditnih institucija koji je usvojen 2019. godine, ali je usled problema sa pandemijom njegova primena odložena.

Banke će novac za fond uplaćivati u narednih deset godina, kako bi do 2031. godine on raspolagao sa najmanje jedan odsto iznosa garantovanih depozita, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) naveli su da je rok za uplatu redovnog godišnjeg doprinosa za narednu godinu je 30. jun 2023.

Na pitanje na koji način se određuje iznos mesečnog doprinosa neke banke, iz CBCG su odgovorili da to zavisi od više faktora propisanih zakonskom i podzakonskom regulativom.

„CBCG utvrđuje visinu godišnjeg doprinosa, uzimajući u obzir zakonom zahtevani iznos sredstava Sanacionog fonda, sa ciljem dostizanja najmanje jedan odsto iznosa garantovanih depozita svih kreditnih institucija, do 31. jula 2031. godine, po stanju utvrđenom na bazi godišnjih finansijskih iskaza za prethodnu godinu“, objasnili su iz vrhovne monetarne institucije.

  Srbija za uvoz struje i gasa potrošila 1,5 milijardi evra

Dodatno, način izračunavanja redovnih doprinosa utvrđen je Odlukom o bližem načinu izračunavanja redovnih doprinosa koje kreditne institucije uplaćuju Sanacionom fondu, pri čemu CBCG utvrđuje godišnje doprinose koje plaća svaka kreditna institucija, srazmerno njihovoj veličini i rizičnom profilu, na osnovu podataka koje kreditne institucije dostavljaju CBCG.

Prilikom određivanja različitih pokazatelja rizika, CBCG uzima u obzir značaj tih pokazatelja i, kao posledicu toga, verovatnoću korišćenja aranžmana finansiranja u slučaju sanacije kreditne institucije i u skladu sa navedenim vrši se obračun redovnog godišnjeg doprinosa za Sanacioni fond.

Planirano je da se novac iz fonda koristi za pomoć bankama koje se suoče sa problemima u poslovanju, shodno namenama predviđenim Zakonom o sanaciji kreditnih institucija.

To, pored ostalog, podrazumeva davanje garancija za imovinu ili obaveze banke, odobravanje zajmova banci u sanaciji, kupovinu njene imovine.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu. Blog bife.ba...

Halkbank Beograd

Halkbank Beograd je banka sa dugom tradicijom poslovanja u Srbiji gdje su prisutni od 1956. godine. Sve o ovoj HalBank na Valuta.rs. HALKBANK Beograd je...

Bankarska garancija

Bankarska garancija je specifičan pravni institut personalno-pravnog osiguranja potraživanja. Više o ovom poslovnom pojmu saznajte u nastavku teksta. Bankarska garancija, instrument osiguranja plaćanja ili izvršenja...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x