Tržište nekretnina se stabilizuje, cene kvadrata padaju na nekim opštinama

U maju su u pojedinim opštinama u Srbiji cene kvadrata padale a u nekima su rasle, ali uglavnom ne dovoljno da pristignu prethodni pad. Kako kažu stručnjaci, to bi mogao biti jedan od signala da se tržište nekretnina polako stabilizuje.

Ovde treba napomenuti da su mesta u kojima su nekretnine prošlog meseca poskupele, pre toga beležila pad cene kvadrata, piše portal nekretnine.rs i daje pregled po gradovima.

Beograd

Sadržaj

Najveći pad cene kvadrata, od 7,7 odsto, zabeležen je na opštini Palilula gde je prosečna cena za maj iznosila 2.300 evra po kvadratu, što je za ovu lokaciju najniža cena od početka godine. Poređenja radi, na ovoj opštini prosečna cena u februaru iznosila je 2.963 evra po kvadratu.

Pad cene od 2,27 odsto zabeležio je i Novi Beograd što za rezultat ima prosečnu cenu od 2.707 evra po kvadratu, koja je za oko 70 evra manja u odnosu na april mesec.

No, na Mirijevu je cena kvadratnog metra u maju iznosila 1.881 evra, što je rast za 1,62% odsto u odnosu na prethodni mesec. U aprilu je pak Mirijevo zabeležilo pad i to za blagih 0,3 odsto.

Na Voždovcu je prosečna cena iznosila 2.469e/m2, što je blagi rast, od 0,28 odsto.

Centar i Vračar, najatraktivnije gradske lokacije u prestonici, u maju su beležile porast cenepa je prosečna cena kvadratnog metra u centru sa rastom od 1,19 odsto iznosila 3.388 evra po kvadratu, dok je Vračar sa blagim rastom od 0,31% imao prosečnu cenu od 3.260 evra. I ove centralne opštine su u aprilu zabeležile pad od oko 2 odsto.

Novi Sad

U Novom Sadu dve lokacije takođe beleže pad cene kvadratnog metra. Centar Novog Sada u maju je imao blagi pad od 0,04 odsto, osnosno cenu od 2.681 evra po kvadratu. Zatim, Podbara sa zabeleženim padom cene za 1,50 odsto, tačnije sa prosečnom cenom od 2.567e/m2.

Na ostalim lokacijama zabeležen je rast cene. Novo naselje beleži blagi rast cene za 0,56 odsto sa cenom od 2.143e/m2, dok Grbavica sa cenom od 2.674 evra po kvadratu beleži rast od 1,91 odsto.

Niš

U Nišu je gradska lokacija Pantelej zadržala isti nivo prosečne cene od 1.547e/m2 kao i u aprilu.

Palilula je nakon dva meseca pada cene u maju beležila rast od 5,26 odsto i dostigla najvišu cenu kvadratnog metra od početka godine koja je iznosila 1.523e/m2.

Rast cene imala je i gradska lokacija Durlan i to od 1,51 odsto sa cenom od 1.345e/m2.

Prema oglašenoj ponudi najskuplja lokacija u Nišu je Bulevar Nemanjića koja bez obzira na pojeftinjenje od 2,50 odsto beleži cenu od 1.753e/m2.

Kragujevac i Pančevo

Kragujevac je na gradskoj lokaciji imao porast cene od 1,38 odsto sa prosečnom cenom od 1.400e/m2. I za ovu lokaciju možemo da konstatujemo da cena kvadratnog metra raste iz meseca u mesec i da je cena od 1.400e/m2 najviša cena od početka godine.

Ponuda na gradskoj lokaciji Pančevo beleži pad za 0,43 odsto sa prosečnom cenom od 1.404e/m2.

Izvor: nekretnine.rs

Foto: Alex Rodriguez, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...