Tgovački lanac ukinuo gotovinsko plaćanje

Nemački tehnološki lanac Gravis, koji blisko sarađuje s Eplom (Apple), od 16. januara više neće primati gotovinska plaćanja.

Kompanija je potvrdila kako se to odnosi na svaku od njihovih 40 prodavnica u Nemačkoj i bez obzira na kupovnu vrednost.

To znači da čak i ako samo želite da kupite nešto što košta nekoliko evra, kovanice i novčanice iz vašeg novčanika vam neće pomoći, prenosi Fenix magazin.

Kompanija kaže da je udeo plaćanja u gotovini „zanemarljiv“ već otprilike dve godine. Još samo „mali jednocifreni postotak” kupaca danas u Gravisu plaća u gotovini.

Lanac takođe ističe da je svoju odluku doneo nakon „uspešne test faze u odabranim objektima temeljene na natprosečnom prihvatanju bezgotovinskog plaćanja“.

Bezgotovinsko plaćanje je „jednostavno, sigurno, brzo sa stajališta kupca i odavno je naučeno. Aktivno sledimo put naših kupaca“, poručili su iz kompanije.

Reč je i o troškovima

Iza toga ne stoji samo orijentacija prema ponašanju kupaca, već i poslovna računica.

„Za nas kao trgovca bezgotovinsko plaćanje je jeftinije, jednostavnije i omogućuje brže procese“, rezimira vlastite prednosti Gravis.

Emotivna tema

Gotovina je emocionalno nabijena tema, posebno u Nemačkoj, zemlji u kojoj se gotovina još uvek relativno često koristi. Kod kompanije kao što je Gravis argument u prilog gotovinskom plaćanju bio bi taj da dosad nije bio problem da se tehnički uređaji i pribor kupuju ovim načinom plaćanja.

  Evropske čeličane gase peći - Biznis i Finansije

I naravno plaćanje gotovinom kao jednim od nekoliko načina plaćanja čini kupce fleksibilnijima. Prošlog proleća plaćanje karticom privremeno više nije bilo moguće kod brojnih trgovaca zbog tehničkih problema na jednom, široko korišćenom terminalu za plaćanje.

Gravis je sa svojih 40 podružnica jedan od najpoznatijih nemačkih trgovaca tehnologijom i prisutna je, na primer, u Hamburgu, Kolnu i Berlinu. Prema njihovim izjavama, to je „najveći nemački ovlašćeni Eplov trgovački lanac“ i „najveći sertifikovani Eplov servisni partner“ u celoj Evropi. Gravis pripada kompaniji Freenet AG.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...