Svetske devizne rezerve umanjene za rekordnih jedan bilion dolara – Valuta.rs

Globalne devizne rezerve padaju najbržim tempom do sada, jer centralne banke od Indije do Češke intervenišu da podrže svoje valute.

Rezerve su ove godine smanjene za oko jedan bilion dolara, ili 7,8 odsto, na 12 biliona dolara, što je najveći pad od kada je Bloomberg počeo da prikuplja podatke 2003.

Deo pada je jednostavno posledica promena u vrednovanju. Kako je dolar skočio na najviši nivo u dve decenije u odnosu na druge rezervne valute, kao što su evro i jen, dolarska vrednost fondova ovih valuta se smanjila. Ali sve manje rezerve takođe odražavaju stres na tržištu valuta koji tera sve veći broj centralnih banaka da zarone u svoje ratne škrinje kako bi se odbranile od depresijacije.

Indijske zalihe su, na primer, ove godine pale za 96 milijardi dolara na 538 milijardi dolara. Centralna banka ove zemlje saopštila je da promene u proceni vrednosti imovine čine 67 odsto pada rezervi tokom fiskalne godine od aprila, što implicira da je ostatak došao od intervencije za podršku valuti. Rupija je ove godine izgubila oko 9 odsto u odnosu na dolar i dostigla je rekordno nizak nivo prošlog meseca.

Japan je u septembru potrošio oko 20 milijardi dolara da uspori pad jena u svojoj prvoj intervenciji za podršku valuti od 1998. To bi predstavljalo oko 19 odsto gubitka rezervi ove godine. Valutna intervencija u Češkoj je pomogla da se tamošnje rezerve smanje za 19 odsto od februara.

“Ovo je sve deo kataloga simptoma kanarinca u rudniku uglja”, rekao je Axel Merk, direktor za investicije u Merk Investments, o smanjenim rezervama. “Pojavljuju se pukotine. I te crvene lampice će se sve više pojavljivati.”

Iako je veličina pada izvanredna, praksa korišćenja rezervi za odbranu valuta nije ništa novo. Centralne banke kupuju dolare i gomilaju svoje zalihe kako bi usporile apresijaciju valute kada strani kapital preplavi. U lošim vremenima, one crpe rezerve da bi ublažile udar od bekstva kapitala.

svetske devizne rezerve umanjene za rekordnih jedan bilion dolara – valuta.rs Bloomberg
 

“Neke zemlje, posebno u Aziji, mogu da idu u oba smera, izglađujući slabosti i snagu”, rekao je Alan Ruskin, glavni međunarodni strateg u Deutsche Bank AG.

Većina centralnih banaka i dalje ima dovoljno municije da nastavi sa intervencijama, ako to žele. Devizne rezerve u Indiji su i dalje 49 odsto veće od nivoa iz 2017. i dovoljne za plaćanje devetomesečnog uvoza. Centralne banke, uključujući one iz Indonezije, Malezije, Kine i Tajlanda, u petak će objaviti svoje najnovije podatke o deviznim rezervama.

Ali neki drugi svoje brzo iscrpljuju. Nakon pada od 42 odsto ove godine, pakistanske rezerve od 14 milijardi dolara nisu dovoljne da pokriju tromesečni uvoz, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg.

Izvor: Bloomberg Adria


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...