Svaka deseta osoba na svetu gladuje

Istovremeno, tri četvrtine svih vlada planira da smanji potrošnju u javnom sektoru, kao što su obrazovanje i zdravstvo

Svaka deseta osoba na svetu gladuje, dok istovremeno, mnoge firme imaju ogromne profite „na račun“ krize: 95 prehrambenih i energetskih kompanija su 2022. više nego udvostručile svoj profit, navodi se u izveštaju Oksfama, a prenosi Dojče vele.

Kako se ističe u izveštaju „Opstanak najbogatijih“, koji je ova međunarodna humanitarna organizacija predstavila na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, prvi put za poslednjih 25 godina istovremeno rastu ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.

Osim toga, velike firme i njihovi vlasnici profitirali su od raznih kriza.

Socijalna sigurnost

Kako se ističe, od 2020. je najbogatijem procentu čovečanstva pripalo ukupno 26 milijardi američkih dolara – a preostalih 99 procenata je imalo na raspolaganju 16 milijardi američkih dolara.

U protekloj godini, bogatstvo milijardera je ponovo „naglo skočilo“, posebno zbog „vrtoglavo brzih profita prehrambenih i energetskih kompanija“, među kojima je 95 kompanija koje su više nego udvostručile profit.

U Nemačkoj je 81 odsto ukupnog rasta bogatstva – ostvarenog između 2020. i 2021. – pripalo najbogatijem procentu stanovništva, dok preostalih 19 odsto odlazi na 99 odsto građana Nemačke.

Prema podacima Oksfama, najmanje 1,7 milijardi radnika živi u zemljama u kojima je inflacija veća od rasta plata.
U izveštaju dalje piše da 60 odsto gladnih u svetu čine žene i devojčice. Istovremeno, tri četvrtine svih vlada planira da smanji potrošnju u javnom sektoru, kao što su obrazovanje i zdravstvo.

  Cena nafte u svetu pala sa 120 na 76 dolara u Srbiji sa 220 na 200 dinara

U tom kontekstu, organizacija Oksfam je pozvala vlade da se suprotstave ovom trendu – i to porezima na višak profita i ogromno bogatstvo. Zahteva se porez na višak profita od najmanje 50 odsto, jer, kako se navodi, „dosadašnji planovi za oporezivanje tih kriznih profitera nisu uspeli“.

Tako ostvareni prihodi morali bi da budu uloženi u poboljšanje socijalne sigurnosti, obrazovanje i zdravstvo, u cilju borbe protiv nejednakosti i siromaštva, zaključuje se u izveštaju Oksfama.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...