Šta najviše muči mlade privrednike u Srbiji?

Najveći izazov za mlade osnivače kompanija je nedostatak poslovnog iskustva, kapitala i mreže kontakata, kažu iz Udruženja mladih privrednika Srbije (UMPS) za portal Biznis u regionu.

Milica Radulović, izvršni koordinator tog udruženja, tvrdi da je to jedan od razloga što je pre više od decenije nastao UMPS sa ciljem da se njegovi članovi međusobno ispomažu, bilo da se radi o razmeni informacija o klijentima i poslovnim saradnicima, bilo da je u pitanju savet kako rešiti određeni problem od onih mladih privrednika koji su već prevazišli isti takav problem.

Izazovi sa kojima se suočavaju mladi preduzetnici

„Istraživanja koja smo radili, kako među članovima, tako i širom Srbije sa partnerskim organizacijama, obično su nam davala nekoliko istih odgovora. Prvi problem je pomenuti nedostatak poslovnog iskustva, koji ide ruku pod ruku i sa nedostatkom kapitala i mreže kontakata. Neretko, mladi imaju utisak da ne mogu da konkurišu onima koji u biznis ulaze iskusni i da samim tim učestvuju u nefer borbi na tržištu. Ipak, entuzijazam i inovatvni pristup često pomažu da se te razlike anuliraju“, kaže Radulović.

Dodaje da je mladim privrednicima problem i nedostatak informacija o preduzetništvu. Naime, prilikom pokretanja sopstvenog biznisa mladi se često ne pripreme dovoljno dobro za administrativne izazove, fiskalne i nefiskalne namete, koji su obično nerazumljivi početnicima u biznisu. O postojećim olakšicama za preduzetnike mladi nisu dovoljno informisani, zbog čega ih i ređe koriste.

Pored svega ovoga, mladim osnivačima kompanija potrebno je i ono zbog čega se veliki broj njih pridružio UMPS-u: podrška. Preduzetništvo seu našem društvu i dalje smatra rizikom. Ono nije popularan karijerni put, pa se tako mladi neretko susreću sa nerazumevanjem u okruženju. Zato im je povremeno potrebno i ohrabrenje, kaže ona.

Izvor: Biznis u regionu

Foto: Berkeley Communications, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...

Hipoteka – Evidencija, karakteristike i korisne informacije !

Hipoteka je pravo na nepokretnosti. To pravo omogućava poveriocu (banci) da, usled neispunjavanja obaveza dužnika, zapleni nepokretnost i izvrši naplatu svojih potraživanja putem prodaje...