Šta je kamen u cipeli kod malih preduzeća?

Više od 90% vrednosti domaće ekonomije dolazi iz malih i srednjih preduzeća, međutim, preduzetnici smatraju da nemaju dovoljnu pažnju. Država odgovara da su oni kičma privrede. Iz američkih sredstava obezbeđeni su povoljniji krediti za ruralni i održivi razvoj, za startapove i za žene u biznisu.

Mikro, mala i srednja preduzeća uspela su da se prilagode krizi, kupcima, zaposlenima. Kamen u cipeli – nedostatak radne snage i težak pristup povoljnijim kreditima.

– Podrum je zahtevao investiciju od 250.000 EUR i mi nismo mogli da dobijemo tako veliki kredit ni od jedne banke pogotovo što finansijska vrednost objekata u Aleksandrovcu nije dovoljno velika da pokrije tako veliki kredit – kaže Nadežda Ivanović iz Vinarije Ivanović.

– Ne možete da nađete na tržištu rada osoblje koje je već obučeno i koje može odmah da krene da radi, morate dosta da uložite u te ljude. Drugo, izazov je da će ta mlada osoba, perspektivna, otići negde napolje gde su opet bolji uslovi – poručuje Aleksandra Bogunović iz Vatrex Rescue.

Za veći rast i izvoz srpskih privrednika obezbeđeno je 400 mil USD preko Američke korporacija za međunarodno razvojno finansiranje. Kredite će odobravati četiri banke kojima su pokriveni rizici poslovanja. U prvoj fazi na raspolaganju je 272 mil USD, izveštava RTS.

  Serbia Zijin Mining: Poslujemo uz poštovanje zakona Srbije i uvažavanje interesa lokalne zajednice

– Sa posebnim fokusom na poljoprivredu, na nerazvijena područja, na održivi razvoj, na startap kompanije i kompanije koje vode žene. Dakle, upravo na ono što smatramo da je najveći pokretač razvoja naše ekonomije – mikro, mala i srednja preduzeća – poručio je Siniša Mali, ministar finansija.

U bruto društvenom proizvodu mala i srednja preduzeća učestvuju sa gotovo 60%, a u izvozu robe sa 40%. Zapošljavaju dve trećine svih koji rade u nefinansijskom sektoru.

Preduzetnicima nedostaje znanje

– Pogotovo su važna u nekim sredinama gde velikih kompanija i nema, kao što su neki manji gradovi. Dodatno su ojačani napori u tom pravcu, tako da ćemo mi za narednu godinu spremiti i neke nove programe. U fokusu će nam biti i određene ciljne grupe koje do sada nisu bile toliko podržane – navodi Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede.

Osim novca, preduzetnicima nedostaje i znanje. Konsultantske usluge za prilagođavanje evropskim pravilima nekada su doživljavali kao nepotreban trošak, danas kao investiciju. Čak 71% preduzeća koja su prošla savetodavni program EBRD-a povećalo je prihode, 53% povećalo je broj zaposlenih, a 42% ima veći izvoz.

– Tako da je vrlo dobro prepoznata ta potreba za poslovnim savetima i oni to koriste tako što sufinansiraju, znači nije potpuno finasirano od strane donatora i evropske banke – naglasila je Aleksandra Miladinović iz Evropske banka za obnovu i razvoj.

  Šta je tačno NBS uradila po pitanju bankarskih naknada?

Kako kaže Nikola Vertolini iz delegacije Evropske unije mnogo se ulaže u inovacije i unapređenje tehnoloških standarda.

– Srpske kompanije će morati da posluju sa manjim zagađenjem. Meri se učešće ugljendioksida u svakom proizvodu. Ko to ne poštuje, neće moći da izvozi u EU – istakao je Vertolini.

Uplatom poreza i doprinosa – mala i srednja preduzeća finansiraju 40% rada države. Za razliku od stranih investitora, za domaću privredu nisu vezani samo profitom. Male porodične firme imaju veliki interes da neguju odnose sa dobavljačima, jer ne mogu da odu na drugi kraj sveta sa prvom sušom, poskupljenjem sirovina ili padom kupovne moći.

Izvor: Ekapija/RTS

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...