Debitna kartica je platna kartica koja korisnicima omogućava pristup sredstvima sa njihovog tekućeg ili štednog računa u banci.

Za razliku od kreditne kartice, koja korisnicima omogućava potrošnju sredstava na kredit (tj. pozajmljena sredstva od banke koja se kasnije vraćaju), transakcije izvršene debitnom karticom automatski se oduzimaju direktno sa korisničkog računa.

To znači da korisnici mogu trošiti samo novac koji već imaju na svom računu.

Debitne kartice se široko koriste za različite vrste transakcija, uključujući podizanje gotovine na bankomatima, plaćanje robe i usluga u prodavnicama, kao i za online kupovinu.

One su popularan i praktičan način plaćanja jer omogućavaju jednostavno praćenje troškova i upravljanje ličnim finansijama bez rizika od prevelikog zaduživanja.

Karakteristike debitne kartice obuhvataju:

 • Direktni pristup sredstvima: Transakcije se direktno finansiraju sa računa korisnika, bez potrebe za zaduživanjem.
 • Široka prihvatljivost: Debitne kartice su prihvaćene na mnogim mestima širom sveta, uključujući prodavnice, restorane, online platforme i bankomate.
 • Sigurnost: Debitne kartice su obično zaštićene PIN kodom i opcijom blokade u slučaju gubitka ili krađe, što pruža dodatni nivo sigurnosti.
 • Kontrola troškova: Budući da korisnici mogu trošiti samo sredstva koja imaju, debitne kartice pomažu u sprečavanju nakupljanja duga.
 • Funkcionalnost: Pored osnovnih funkcija plaćanja, mnoge debitne kartice nude dodatne pogodnosti kao što su bonus programi, popusti kod partnera i slično.

Iako debitne kartice nude mnoge prednosti, važno je pažljivo upravljati njihovim korišćenjem, posebno kada je reč o sigurnosti online transakcija i praćenju raspoloživih sredstava na računu, kako bi se izbegli nepotrebni troškovi ili naknade za prekoračenje.

šta je debitna kartica?
Šta je debitna kartica?

Ko može imati debitnu karticu?

Debitnu karticu može posedovati skoro svako ko ima otvoren tekući ili štedni račun u banci. Uslovi za dobijanje debitne kartice mogu se razlikovati od banke do banke, ali opšti uslovi obuhvataju:

 • Starosna granica: Većina banaka zahteva da osoba bude punoletna (18 godina) kako bi mogla samostalno otvoriti račun i dobiti debitnu karticu. Ipak, i maloletne osobe mogu imati debitne kartice uz saglasnost i nadzor roditelja ili zakonskih staratelja.
 • Dokumentacija: Potrebna dokumentacija obično obuhvata važeći identifikacioni dokument (lična karta ili pasoš) i dokaz o adresi stanovanja (npr. račun za komunalije).
 • Provera kreditne sposobnosti: Iako za izdavanje debitne kartice obično nije potrebna detaljna provera kreditne sposobnosti (kako je slučaj sa kreditnim karticama), neke banke mogu tražiti uvid u finansijsku istoriju klijenta kako bi procenile rizik.
 • Depozit: Određeni računi mogu zahtevati minimalni početni depozit prilikom otvaranja.
 • Pristup internet bankarstvu: Mnoge banke pružaju mogućnost online zahteva za otvaranje računa i dobijanje debitne kartice, što proces čini bržim i jednostavnijim.
šta je debitna kartica?
Šta je debitna kartica?

Debitne kartice su dostupne i poslovnim subjektima, poput preduzetnika i kompanija, koji žele omogućiti svojim zaposlenima pristup kompanijskim sredstvima za poslovne rashode.

Važno je istaći da osobe sa lošom kreditnom istorijom ili oni koji su ranije imali problema sa bankama mogu doživeti određene teškoće pri dobijanju debitne kartice, ali to obično ne predstavlja prepreku jer debitne kartice omogućavaju pristup postojećim sredstvima na računu, a ne kreditiranje korisnika.

Razlike između kreditne i debitne kartice

Kreditne i debitne kartice su dva osnovna tipa platnih kartica koje se široko koriste širom sveta, ali imaju nekoliko ključnih razlika u načinu funkcionisanja i nameni. U nastavku pogledajte osnovne razlike između kreditne i debitne kartice.

Izvor sredstava

 • Debitna kartica omogućava korisnicima pristup sredstvima koja već imaju na svom tekućem ili štednom računu. Kada koristite debitnu karticu, novac se direktno oduzima sa vašeg računa.
 • Kreditna kartica omogućava korisnicima da troše sredstva na kredit, tj. koriste sredstva banke do određenog limita. Novac potrošen kreditnom karticom treba kasnije vratiti banci, često uz kamatu.
šta je debitna kartica?
Šta je debitna kartica?

Kreditni limit

 • Debitna kartica nema kreditni limit jer korisnik može trošiti samo sredstva koja ima na računu.
 • Kreditna kartica ima predefinisan kreditni limit, koji zavisi od kreditne sposobnosti korisnika i politike banke.

Kamate i naknade

 • Debitna kartica obično ne povlači naknade za kamatu, osim ako ne dođe do prekoračenja računa.
 • Kreditna kartica može imati kamate na nepodmireni dug, kao i različite vrste naknada, uključujući godišnje naknade, naknade za kasno plaćanje i druge.

Praćenje troškova

 • Debitna kartica pomaže u direktnom praćenju troškova jer se transakcije odmah odražavaju na stanju računa.
 • Kreditna kartica zahteva više discipline u praćenju troškova jer korisnici mogu lako potrošiti više nego što mogu da vrate bez direktnog uticaja na stanje njihovog računa.

Sigurnost i zaštita

 • Debitne kartice nude određeni nivo zaštite, ali u slučaju neovlašćenog pristupa, direktno se ugrožavaju sredstva na računu korisnika.
 • Kreditne kartice često nude bolju zaštitu protiv prevara i neovlašćenih transakcija, uključujući mogućnost osporavanja spornih naplata bez direktnog gubitka ličnih sredstava.

Povoljnosti i nagrade

 • Debitne kartice ponekad nude određene povoljnosti, ali su one često manje izdašne u poređenju sa kreditnim karticama.
 • Kreditne kartice često nude različite programe nagrađivanja, poput bodova, milja za putovanja ili gotovinskih povrata, što može biti privlačno za korisnike.

Izbor između debitne i kreditne kartice zavisi od pojedinačnih finansijskih navika, potreba i ciljeva. Debitne kartice su bolje za one koji preferiraju direktnu kontrolu nad svojim troškovima, dok kreditne kartice mogu biti korisne za one koji žele iskoristiti povoljnosti programa nagrađivanja i potrebu za fleksibilnošću u plaćanju.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Anketa online

Popunjavanje anketa online je odlična prilika da zaradite dodatni novac od kuće ako imate slobodnog vremena. Pošto velike svetske kompanije i brendovi uvek vole da...

Kredit za nezaposlene u Srbiji

Danas otkrivamo odgovor na pitanje kako da dobijete kredit za nezaposlene u Srbiji. Stopa nezaposlenosti je veoma visoka, a ako ste nezaposleni, ruke su vam...

Bezbedno plaćanje u online kladionicama

Zadnjih nekoliko godina pored klasičnih kladionica u Srbiji sve su popularnije online kladionice. To su online sajtovi gde slično kao u kladionicama imate priliku...