Srpska kompanija pravi eko kese koje se razgrađuju u vodi, i „koje se piju“

Vlasnica srpske kompanije Eko Bio Invest Marina Cvijanović počinje proizvodnju plastičnih kesa, zaštitnih odela i drugih artikala od plastike koje razgrađuje vrela voda, koju potom možete popiti, objavio je Bloomberg Adria Srbija.

Reč je o pilot projektu uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva za zaštitu životne sredine i Delegacije EU u Srbiji, a kompanija je dužna da preuzima otpad iz budžetskih kuhinja u Čačku i koristi ga u proizvodnji.

Kompanija pokreće poizvodnju granula od organskog otpada (voća i povrća), koje će biti sirovina za proizvodnju plastičnih folija, kesa, čaša, tanjira, rukavica, zaštitne odjeće, štapića za uši, ambalaže.

– Uspeli smo da napravimo materijal koji rešava problem otpada od voća i povrća, a istovremeno umanjuje količinu plastike, kaže Cvijanović, navodeći da je ideja potekla iz Azije, njeni pronalazači nisu uspleli da je komercijalizuju, pa je otkupljena i zaštićena patentom na evropskom nivou.

Kompanija je dobila certifikate iz Brisela i Majamija da su njeni proizvodi razgradivi u kućnim uslovima i da u procesu proizvodnje ne nastaje ugljen dioksid, što dokazuje da je sirovina koju koristi u proizvodnji prirodna, razgrađuje se bez nano čestica, nije otrovna i bezopasna je po eko-sistem.u Zagrebu, a u Beogradu ostaje istraživačko odjeljenje  kompanije Eko Bio.

„Kese koje se piju“

Proizvodnja granula počeće krajem ove, a najkasnije u januaru sledeće godine  u saradnji sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

  Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

– Opredielili smo se za Zagreb zato što su upiti od većine klijenata do sada dolazili sa tržišta Evropske unije (EU). S druge strane, imamo blizinu luke Rijeka, koja je velika međunarodna pomorska luka za transport, mreža puteva je fantastična i u okviru je EU, pojasnila je Cvijanović.

Sirovinu, odnosno organski otpad kompanija će dobavljati od prerađivača voća i povrća, budžetskih kuhinja, veleprodajnih lanaca i domaćinstava iz cijelog regiona.

Cvijanović aglašava da trgovinski lanci u Srbiji iskazuju veliko interesovanje za „kese koje se piju“.

Ona navodi da ljudi „uglavnom budu šokiran“ kada vide da je popila kesu i da je to učinila više puta bez ikakvih posledica. Opisuje da voda u kojoj je rastvorena kesa „gotovo da nema ukus, možda se donekle osjeća blago slankasti ukus“, piše Boomberg Adria Srbija.

Izvor: Boomberg Adria Srbija

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...