Solarne bandere iz Srbije osvetljavaće svemirsku bazu Spejs Iks u Teksasu

Svemirska baza Spejs Iks u Teksasu biće osvetljena solarnim svetiljkama firme EnGoPlanet iz Srbije. Stubovi javne rasvete koje rade uz pomoć održive i čiste energije sunca prave se u fabrici u Inđiji, otvorenoj pre tri meseca, piše portal Biznis u regionu.

Petar Mirović, direktor i osnivač EnGo Planet kaže da bi u pomenutoj svemirskoj bazi uskoro trebalo da se uradi kompletna instalacija i da će nakon toga centar, odakle Ilon Mask razvija komercijalne letove u svemir, sijati uz pomoć „made in Serbia“ održivog energetskog rešenja.

“Naše svetiljke će osvetliti raketnu bazu, lično sam bio na pregovorima i jako smo ponosni na ovaj, ali i ostale projekte u toku”, kaže on.

Prodaja u SAD, proizvodnja u Srbiji

EnGoPlanet postoji već pet godina a ideja za ovaj proizvod kod Mirovića rodila se još 2012. kada je kao stanovnik Njujorka doživeo uragan Sendi zbog kojeg je grad desetak dana bio bez struje. Tada je shvatio značaj održive rasvete.

Kompanija je od početka razvijana na relaciji SAD – Srbija. U Americi, odnosno u gradu Hjustonu, je divizija prodaje, a proizvodnja i razvoj su u Srbiji. Beogradski tim čini 24 člana različitih profila stručnosti od inženjera mašinske, elektrotehničke struke, do ekonomista. Prosek godina je 33, 34. “Sa 38 ja sam najstariji”, kaže Petar Mirović.

Nedavno su otvorili i novi pogon u Inđiji koji zaokružuje paletu njihovih proizvoda, pošto su razvili originalna rešenja za sve komponente neophodne u upotrebi solarnih sistema.

  Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatu na 3,5 odsto – Valuta.rs

“Oduvek mi je bila želja, kao osnivača firme, da iz Srbije pokušamo da izvezemo nešto što nisu maline, čarape, jabuke. Znao sam da imamo kapacitet da napravimo visoko kvalitetan proizvod koji će imati i hardver i softver i moći da se dobro proda. Naše solarne bandere nisu jeftine, ali imaju potražnju i svoje kupce”, tvrdi on. Šta više, jedan od prvih kupaca bio im je Majkrosoft.

Više o ovoj kompaniji možete pročitati na sajtu Biznis u regionu

Foto: Biznis u regionu

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

U Srbiji rast uvoza i izvoza, pad industrijske proizvodnje u julu

Zvanična statistika beleži realan rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 3,9 odsto, kao i veliki skok spoljne trgovine ali i pad u industrijskoj proizvodnjiBruto...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x