Sledećih šest meseci ključni za kamatne stope – Valuta.rs

Najbitnije svetske centralne banke zaoštravaju svoje monetarne politike, a inflatorni pritisci sa strane ponude ubrzano se prelivaju na baznu inflaciju. Prelivanje izazvano štampanjem novca tokom prošlih deset godina dovelo je do jačanja faktora na strani ponude.

Koliko smo ukupnih povećanja kamatnih stopa videli u poslednjih 12 meseci i kako izgleda distribucija među glavnim centralnim bankama, objasnio je Andrej Knez, glavni analitičar Bloomberg Adrije.

“Monetarno stezanje je trenutno u zamahu. Videli smo jednu prilično široku distribuciju povećanja kamatnih stopa, kumulativno kod 16 centralnih banaka najrazvijenijih privreda koje smo pratili u našoj analizi, vidimo povećanje kamatnih stopa za 5.600 baznih bodova”, rekao je Knez.

Kada se na to dodaju i pomaci u našem regionu penjemo se na broj veći od 6.000 baznih bodova. U proseku, kaže Knez, to znači 350 bodova po centralnoj banci, a to su povećanja kakva se nisu videla već više od deset godina.

Kada pričamo o distribuciji, objašnjava, ključno je napomenuti da svaka privredna celina ima svoje specifičnosti. Zbog toga se često kritikuje Evropska centralna banka (ECB) kao institucija koja je znatno manje povećavala kamatne stope u odnosu na neke druge.

Knez je objasnio da se ECB nosi sa ključnim faktorom, jer s jedne strane ima prilično širok ekonomski prostor s jedinstvenom monetarnom politikom, a s druge strane jedan skup različitih fiskalnih politika koje ograničavaju mogućnosti ECB-a.

  Mogu li građani da imaju troškove za neaktivne račune koje ne koriste godinama? – Valuta.rs

“Inflacija je ključni pokretač. Povećala se za malo više od pet postotnih bodova u poslednjih godinu dana baš na ekonomskim prostorima koje pokrivaju promatrane centralne banke. Sve centralne banke ipak ostavljaju nekakav razmak između povećanja ‘headline’ inflacije u odnosu na pomak referentne stope”, objasnio je Knez.

Centralne banke se najčešće fokusiraju na pomake bazne inflacije. Kada izbacimo volatilnije kategorije poput cene hrane i energenata, a to je ono što će u narednom razdoblju najviše značiti za centralne banke – koliko će u budućnosti još biti monetarnog stezanja.

Inflacija će u idućoj godini biti niža nego u ovoj, a ipak će ostati istorijski visoka, pokazala je analiza analitičkog tima Bloomberg Adrije.

Idućih šest meseci je ključno, smatra naš glavni analitičar. U tom periodu možemo očekivati najviše pomaka u referentnim kamatnim stopama, pogotovo kod centralnih banka koje su u našem okruženju.

Analitički tim smatra kako će prenos koji vide sa ukupne na baznu inflaciju biti ključni okidač koji će nositi pomake u referentnim kamatnim stopama.

Kod ECB-a očekuju povećanje referentne kamatne stope od 1,5 procentnih poena u idućih šest meseci, a kod centralnih banaka u Srbiji i Severnoj Makedoniji očekuju povećanje od barem jednog procentnog poena.

Izvor: Bloomberg Adria


bankar.rs

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Halkbank Beograd

Halkbank Beograd je banka sa dugom tradicijom poslovanja u Srbiji gdje su prisutni od 1956. godine. Sve o ovoj HalBank na Valuta.rs. HALKBANK Beograd je...