Skup stan – skup kredit, da li tržištu nekretnina preti stagnacija – Valuta.rs

Narodna banka Srbije je najavila da se očekuje pooštravanje uslova za dobijanje kredita. Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica, kaže da to ne znači pod obavezno da će građani teže dolaziti do kredita, već da će o tome odlučivati njihov kapacitet zaduživanja. Ukazuje da se predviđa stagnacija tržišta nekretnina, jer se došlo do momenta “skupa nekretnina – skup kredit”. Smatra da kredit nije loša stvar, da je loše samo ako dođe do problema u otplati kredita.

Dušan Uzelac kaže za RTS da se pod pooštravanjem uslova za dobijanje kredita misli na sve kredite i da je to redovna računica poslovnih banaka.

Ukazuje da se smanjila kupovna moć, da je inflacija pojela deo budzeta na kraju meseca, da je time smanjen iznos novca za koji građani mogu da se zaduže. Samim time je i automatski manji kredit koji mogu da dobiju.

“Banka to gleda kao manje ili više rizične klijente i to se karakteriše kao pooštravanje. Matematika bankarska je uvek fiksna, samo se ti parametri menjaju”, navodi urednik Kamatice.

To ne znači, ocenjuje, da će pooštravanje uslova i značiti pod obavezno da će građani teže dolaziti do kredita. Više će, kaže, ta računica smanjiti kapacitet zaduživanja.

Skupa nekretnina – skup kredit

Sadržaj

Jedno vreme banke su se takmičile da dođu do građana koji podižu stambene kredite. Mogao je da se podigne i kredit za učešće, proširili su ponudu i na stanove u izgradnji. Međutim, potražnja je opala.

To povrđuje i Uzelac, objašnjavajući da su interesovanje za kupovinu stanova gurali jeftini krediti i da su zato i rasle cene nekretnina.

“Sad smo došli do – skupo, skupo. Skupa nekretnina – skup kredit. Stagnacija se već predviđa, a to znači da prvo treba da prestane da raste tržište nekretnina. To su spori momenti, već postoje indicije i to se gleda po tehničkim podacima, koliko imate overa kupoprodajnih ugovora kod notara, koliko se transakcija desilo u kom mesecu i već se oseti zastoj”, objašnjava Uzelac.

Šta je savet – kredit da ili ne

Smatra da kredit nije loša stvar, da je loše samo ako dođe do problema u otplati kredita.

“Kapacitet zarađivanja i dugoročnost posla i prihoda diktira da li ćete vi proći s tim onako kao tehničko pomagalo ili s nekim dodatnim problemima. Dakle, to je ključna računica. Uzmite kredit kada hoćete, nekada i morate. Nažalost, dosta građana je u situaciji da moraju”, ističe Uzelac.

To je, dodaje, pokazatelj i da ne upravljaju svojim finansijama, već da dozvole da dođu do momenta kada moraju da uzmu kredit.

“Kredit je isplativ onda kada vi kupite nešto što će trajati duže od kredita, ili kada za novac od kredita uspete da zaradite više nego što ćete platiti kredit. To su preduzetnički krediti. I to je mehanizam pametnog zaduživanja”, poručuje Dušan Uzelac.

Referentna kamatna stopa povećana na 5,75 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto, stopa na depozitne olakšice zadržana je na nivou od 4,50 odsto, a stopa na kreditne olakšice povećana na sedam odsto.

Izvor: RTS


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Valute koje se menjaju u Srbiji

Valute Narodna banka Srbije propisuje koje valute je moguće legalno menjati u Srbiji, a one su: EUR - Evro USD - Američki dolar CHF - Švajcarski franak GBP -...