Sindikat Sloga poziva na hitne reforme domaćeg radnog i penzionog zakonodavstva

Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su danas da je, pored donošenja novog Zakona o radu, potrebna i hitna reforma Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, posebno nakon pandemije korona virusa, svetske ekonomske krize i rata na teritoriji Ukrajine.

„Većina građana Srbije, nažalost, nije shvatila i još uvek ne shvata da im je netransparentnim i oktroisanim reformama zakona o radu i o penzijsko invalidskom osiguranju ‘namaknuta omča oko vrata’ i da im se iz godine u godinu starosna granica za odlazak u penziju povećava, posebno za žene“, navedeno je u saopštenju koje je prenela agencija Beta.

Iz Sloge su ocenili da efekti tih promena u samom startu nisu bili toliko vidljivi, a da su danas poražavajući.

Podseća se da je, prema zvaničnim statističkim podacima, za poslednje dve i po godine 58.000 penzionera manje, dok za one koji su preminuli pre prava na sticanje penzije, a uplaćivali doprinose, nema tačnih podataka.

Po oceni tog sindikata sada se jasno vidi da je jedina namera reformi bila ušteda budžeta kroz smanjenje priliva novih penzionera, odnosno da se penzionisanje svede na što manji broj korisnika i tako u budućnosti rastereti budžet.

S druge strane, kako se dodaje, penzionersko siromaštvo je naročito izraženo u zemljama Zapadnog Balkana, a Srbija je jedna od zemalja koja prednjači u penzijama koje nisu dovoljne za osnovno preživljavanje.

  Hipoteka - Evidencija, karakteristike i korisne informacije !

Prave zdravstvene zaštite, posebno bolničke, zapravo je sve manje i manje, i naglašava se da su Srbiji potrebne ozbiljne reforme u ekonomskom, radnom, a posebno u zdravstvenom sistemu koji radno sposobnom stanovništvu i penzionerima ne pruža adekvatnu zaštitu za novac koji oni izdvajaju ili su izdvajali od svojih zarada.

Zato pozivamo sve ljude, posebno mlađu populaciju da pojačaju svoju svest o ovom problemu da ih “starost ne bude pitala gde im je bila mladost”, kaže se u saopštenju sindikata Sloga.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Koliko ko zarađuje u trci Tour de France? Reklama na dva točka

Mada je biciklistička trka Tour de France jedan od najgledanijih sportskih događaja na svetu, zarada koju ostvaruje organizator trke je u dubokoj senci. Ipak,...