Šestomesečni euribor sve bliži vrednosti od jedan odsto

Šestomesečni euribor je posle skoro sedam godina u junu izašao iz negativnih vrednosti i prešao „iz minusa u plus“, a danas se bliži cifri od jedan odsto. Istovremeno je i tromesečni euribor sredinom jula prešao u plus i danas je dostigao vrednost od 0,518 procenata.

To praktično znači da će građani koji imaju dugoročne zajmove, pre svega stambene kredite indeksirane u evrima sa varijabilnim kamatama, plaćati i veće rate kredita, jer je euribor sastavni deo kamatne stope po kojoj oni otplaćuju svoj dug. Naime, od pet najvećih banaka u Srbiji, dve banke varijabilne kamate vezuju za šestomesečni euribor, a ostale tri za tromesečni.

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) je kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuju novac. Promenljive kamatne stope po kojima se u Srbiji obračunavaju krediti čija je otplata vezana za evro sastoje se od dva dela: tromesečnog (3M) ili šestomesečnog (6M) euribora i fisknog dela – takozvane marže banke u procentualnom iznosu.

S obzirom na to da euribor od početka godine beleži rast, u istom smeru idu i kamate.

Naime, vrednost tromesečnog euribora bila je početkom 2022. godine negativna i iznosila je -0,57 odsto. Za razliku od šestomesečnog euribora, koji je iz minusa prešao u plus u junu, tromesečni euribor je iz negativnih vrednosti izašao 14. jula kada je iznosio 0,002 odsto, da bi danas dostigao cifru od 0,518 procenata.

  Nega starijih osoba sve traženiji posao !
šestomesečni euribor sve bliži vrednosti od jedan odsto
Kretanje 3M euribora od 1. januara do 25. avgusta 2022. / Izvor: euribor-rates.eu

Šestomesečni euribor zabeležio je još veći rast. Njegova vrednost je u januaru ove godine bila -0,539 odsto. Iz minusa u plus je prešao u junu, a na dan 30. juna iznosio je 0,263 odsto, da bi se danas, krajem avgusta, približio vrednosti od jedan odsto – tačnije 0,984 odsto.

Rate kredita formiraju se periodično, pa je tako za klijenta čija ugovorena promenljiva kamata zavisi od šestomesečnog euribora (6M) važna vrednost koju on ima na dan 31. decembra i 30. juna. Rata se usklađuje dva puta godišnje, pa će tako u prvoj polovini godine kamata biti obračunata prema vrednosti euribora od 31. decembra, a tokom drugih šest meseci prema vrednosti od 30. juna. Sve što se dešava između ovih datuma, a vrednost euribora se utvrđuje svakodnevno, nema uticaj na mesečne rate kredita.

šestomesečni euribor sve bliži vrednosti od jedan odsto
Kretanje 6M euribora od 1. januara do 25. avgusta 2022. / Izvor: euribor-rates.eu

Za one čija promenljiva kamatna stopa obuhvata tromesečni euribor (3M), značajna su četiri datuma u toku godine, odnosno onda kada se na tromesečnom nivou usklađuje ova referentna kamata – 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar.

Konkretno, vrednost euribora od 30. septembra biće korišćena u obračunu kamate za oktobarsku, novembarsku i decembarsku ratu kredita.

  Investitori sve opreznije ulaze u gradnju, cene kvadrata ne padaju

Predsednik Udruženja za zaštitu bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović nedavno je za Biznis.rs komentarisao kretanje euribora i dao tačan obračun baziran na kamatnoj stopi koju čini marža banke od 3,5 odsto plus šestomesečni euribor.

Ukoliko je dužnik, na primer, podigao kredit od 60.000 evra na 20 godina početkom 2022. plaćao je ratu kredita od 331 evro. Ako bi u ovom kreditu euribor otišao na vrednost od jedan odsto, rata bi iznosila 380 evra, što je povećanje od 49 evra u odnosu na početak godine.

Veći iznosi i duži rok otplate znače i veće povećanje rata. Tako, ako je dužnik uzeo kredit od 85.000 evra na 25 godina, rata je početkom godine bila 401 evro, a ako bi u ovom kreditu euribor otišao na jedan odsto, rata bi bila 472 evra, što je povećanje od 71 evra u odnosu na početak godine.

Povećanje kamatnih stopa utiče i na građane i na privredu

Povećanjem referentnih kamatnih stopa centralne banke uveliko su krenule u obračun sa rastućom inflacijom. Prvi put nakon 11 godina Evropska centralna banka je u julu podigla tri ključne kamatne stope za 50 baznih poena. Shodno tome, od 27. jula kamate na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju povećane su na 0,50 odsto, 0,75 i nula odsto respektivno.

  Štediše u bankama će biti dobitnici – Valuta.rs

Podizanje referentne kamatne stope, prema ocenama stručnjaka, najpre utiče na one građane koji imaju kredite u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom. Njima su, ukoliko im je kredit vezan za euribor, troškovi servisiranja nešto veći. Sa druge strane, euribor je merilo i za promene kamatnih stopa koje omogućavaju privrednicima da pozajmljuju novac po povoljnijim kamatnim stopama. Što se kompanija tiče, oni kojima je potreban novac moraće da računaju na to da će uslovi za zajmove biti nešto rigorozniji.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...