Šahovski triler: Da li se na najboljim svetskim turnirima može varati pomoću tehnologije?

Poraz svetskog prvaka u šahu pokrenuo je lavinu optužbi za prevaru i to ne bilo kakvu već spektakularnu prevaru, pomoću veštačke inteligencije, izvedenu na način koji viđamo samo u SF filmovima.

Pre dve nedelje aktuelni svetski prvak u šahu i jedan od najboljih šahista u istoriji Magnus Karlsen odigrao je meč sa 19-godišnjim Hansom Nimanom koji se za vrlo kratko vreme proslavio u ovoj igri.

Karlsen je imao početnu prednost budući da je igrao belim figurama, odnosno otvarao igru prvi. Godinama pre toga nije izgubio partiju koju je igrao belim figurama. Međutim, njegov niz je prekinut ali tu nije kraj ovoj drami. Ona tek počinje.

Svetski šampion se prkosno povukao sa celog turnira tvrdeći da je njegov protivnik varao. Niman je to demantovao, a organizatori turnira su saoštili da nema indicija za takvu tvrdnju.

Međutim, u javnosti je posejano zrno sumnje, koje je počelo da raste i da se grana. Deo šahovske zajednice odlučio je da veruje pobeđenom šampionu iako niko zapravo nije video ništa sumnjivo tokom njihove partije. Uostalom, kako bi se moglo varati a da to baš niko ne primeti?

Ako ste dovoljno odlučni da po svaku cenu pobedite svetskog šampiona to bi bilo ostvarivo, kažu stručnjaci, pomoću malog kompjutera koji, zahvaljujući mašinskom učenju, igra šah bolje od ljudi.

  Kubik drveta u Srbiji dvostruko skuplji nego u Austriji

Kako varati uprkos svim merama kontrole?

Pošto takmičari na šahovskim turnirima, posebno onima najvišeg ranga, prolaze rigorozne mere kontrole teško bi bilo sakriti uređaj poput malog kompjutera, osim u sebi. Kako bi onda mašina znala šta se dešava na tabli? To je već lako – budući da se partije šaha prenose uživo, mašina bi preko interneta mogla da prati sve poteze, da velikom brzinom analizira situaciju na tabli i da predviđa sve moguće naredne poteze protivnika, kažu fanovi Karlsena. Neki od njih su otišli i korak dalje od ovih tvrdnji i analizirali Nimanov uspeh na dosadašnjim turnirima. Utvrdili su da mnogo bolje igra na onima koji se direktno strimuju na internetu nego na onima koji nemaju prenos uživo.

Međutim, malecki kompjuter ne može sam da pomera figure. Kako onda igraču daje savete čime i na koje polje da napadne protivnika? Morzeovom azbukom ili na mnoštvo drugih načina koristeći skraćenice koje svi šahisti znaju, ne predaju se sumnjičavi predstavnici šahovske javnosti.

Ipak, sve ove teorije više deluju kao SF film nego kao realnost. Poznati šahisti su analizirali kontroverznu partiju i nisu naišli na sumnjive momente. Oni kažu da je moguće da je jednostavno Nimanu bio bolji dan a Karlsenu lošiji, jer na kraju krajeva, ljudi smo a ne mašine. Moguće je, dodaju, i da je Karlsenova strategija pre njihovog susreta “procurela” i da je Niman imao uvid u nju. Moguće je i da se desilo mnogo drugih stvari koje ne podrazumevaju gutanje mini kompjutera koji svetski poznatom šahisti dojavljuje šta treba da radi.

  Kad banka može da ukine dozvoljeni minus – Valuta.rs

Pa ipak, ljudska fasciniranost tehnologijom, ali i strah koji gajimo prema njoj, uvek će biti plodno tlo za ovakve trilere, čak i u oblastima kojima dominiraju razum, promišljenost i smirenost.

Izvor: Techcrunch

Foto: Jarmoluk, Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...