Sa kakvim se bizarnim zahtevima klijenata suočavaju turističke agencije širom sveta?

“Ne” je najgora reč koju može da izgovori ugostiteljski ili turistički radnik, pa ipak oni su prinuđeni da je sve češće izgovaraju, zato što su zahtevi koje dobijaju od klijenata sve nerealniji ali i opasniji.

Primera radi, turistička agencija Discover Africa imala je nedavno zahtev klijenata da njihovo dete na safariju jaše lava. Kada su objasnili roditeljima da je to opasno, izgubili su klijente koji su odlučili da ipak odu u Indiju gde će njihovo dete moći da jaše tigra.

Posle ovog primera, manje bizarno deluje zahtev njihovog ranijeg klijenta, jedne japanske kompanije, da 2010. godine na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Južnoj Africi traži isključivo japansku hranu pripremljenu od japanskih sastojaka od strane japanskih kuvara, i to za 6.000 osoba. Ili jednog para koji je zahtevao da na levoj strani kreveta u njihovom smeštaju bude perjani jastuk a na desnoj jastuk od pene, pa je jedno od njih u deset uveče nazvalo agenciju da se žali da su jastuci pomešani – perjani se nalazio na desnoj strani, a onaj od pene na levoj. Budući da je bilo kasno da se pošalje osoblje da ispravi ovaj veliki propust, turistički radnik je ljubazno zamolio sagovornika da sam zameni jastuke, na šta je dobio odričan odgovor, jer je to posao ugostitelja.

Sa sličnim problemima se suočavaju i zaposleni u luksuznim hotelima gde je običaj da se pre nego što se sasluša pitanje gostiju odgovara sa “može”, kao u reklami za jednu našu banku. Yngvar Stray, generalni menadžer luksuznog hotela Capella Singapore, kaže da su njegovi zaposleni do te mere izloženi neobičnim zahtevima ali i strahu da li će zadržati klijente, da moraju da smišljaju kreativne načine da ispune želje gostiju. Na primer, da organizuju njihov susret sa nosorozima uz brojne mere zaštite kako bi osigurali bezbednost svojih klijenata.

Ko je toliko razmazio putnike?

Andre Van Kets, direktor agencije Discover Africa, rekao je za CNBC da iz godine u godinu raste broj ovakvih neobičnih zahteva turista, posebno među ljudima koji idu na safari. Dodao je da putnici ponekad imaju prevelika, pa i nerealna očekivanja, za šta su zaslužne između ostlaog i društvene mreže na kojima se objavljuju različiti sadržaji bez konteksta, čime se dobija iskrivljena slika o tome kako treba da izgleda neki smeštaj ili događaj.

Nisu međutim društvene mreže krive za sve probleme u društvu i ekonimiji. Činjenica je da su se u prethodnim godinama turističke agencije utrkivale da pruže što bolju i sveobuhvatniju uslugu svojim klijentima, idući do granica legalnog i moralnog, zbog čega su oni počeli da očekuju još više i bolje. I još nerealnije, dodali bismo mi.

Izvor: CNBC

Foto: Robin Stuart, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...

Hipoteka – Evidencija, karakteristike i korisne informacije !

Hipoteka je pravo na nepokretnosti. To pravo omogućava poveriocu (banci) da, usled neispunjavanja obaveza dužnika, zapleni nepokretnost i izvrši naplatu svojih potraživanja putem prodaje...