Rekordan udeo ruskog metala na Londonskoj berzi metala

Londonska berza metala je saopštila da u svojim zalihama ima najveće količine bakra, nikla i aluminijuma poreklom iz Rusije za poslednjih deset godina. U izveštaju se ocenjuje da ukoliko se obistine najave američke administracije da će uvesti carine od 200% na ruski aluminijum, to neće u značajnijoj meri uticati na globalno tržište, jer SAD nisu veliki kupac ruskog aluminijuma.

Londonska berza metala (LME) objavila je izveštaj u kojem se sortiraju zalihe po zemlji porekla. Izveštaj ukazuje na ogroman rast udela metala iz Rusije u skladištima Londonske berze, koji je najveći u poslednjih deset godina.
Od kraja januara ove godine, ruski bakar je činio 94,2% ukupnih zaliha bakra na Londonskoj berzi metala, što je povećanje od 63% u odnosu na oktobar prošle godine. Međutim, u izveštaju LME se navodi da učesnici na tržištu nastavljaju da kupuju ruski bakar, te da to ukazuje na kontinuiranu potražnju za tim materijalom.

Ruski nikl je tokom prva tri meseca ove godine činio 15,8% ukupnih zaliha LME, što je porast od 1,4% u odnosu na oktobar prošle godine. Aluminijum iz Rusije je činio 40,6% ukupnih zaliha aluminijum Londonske berze metala, i to predstavlja rast od 14,9% u odnosu na oktobar 2022. godine. Zalihe aluminijuma iz Rusije skočile su u februaru za više od 100.000 tona, što je najveće povećanje za gotovo godinu dana.

SAD planira carine od 200% na ruski aluminijum

U međuvremenu, iz SAD su stigle najave da se američka administracija sprema da uvede carine od 200% na aluminijum ruske proizvodnje. Ako SAD uvede carinu na ruski aluminijum, to će verovatno imati ograničen uticaj na globalno tržište, ocenjuju u LME.

Sjedinjene Američke Države nisu veliki kupac ruskog aluminijuma, koji obično čini oko 10% ukupnog američkog uvoza, a taj udeo u poslednje vreme je još manji. Američki uvoz aluminijumskih proizvoda iz Rusije pao je na oko 200.000 tona prošle godine, što je svega oko 3% ukupnog američkog uvoza aluminijuma. Rusija je 2022. bila šesti izvoznik aluminijuma u SAD, iza Kanade s najvećim udelom u američkom uvozu, zatim UAE, Bahreina, Kine i Australije.

Komentarišući potencijalne američke carine na ruski aluminijum, Londonska berza metala navodi u svom izveštaju da u njenim skladištima u SAD nema ovog materijala poreklom iz Rusije.

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...